Po tri godine zatvora za rukovodioce fabrike "MB Nameska" zbog pogibije radnika

Osnovni sud u Ivanjici osudio je Vladimira Lončarevića i Tomu Stojića, rukovodioce fabrike "MB Nameska" u Lučanima, na po tri godine zatvora.
Oni su osuđeni kao odgovorni za smrt radnika fabrike Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića, koji su stradali u eksploziji 14. jula 2017. godine. 
 
Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu.
 
Punomoćnik porodice Milomira Milivojevića advokat Vladimir Todorić rekao je da je zadovoljan osuđujućom presudom, dodajući da će odahnuti tek kada ta presuda bude pravosnažna.
Apelacioni sud u Kragujevcu je prošle godine ukinuo presudu kojom su njih dvojica bili osuđeni na iste ove kazne i naložio Osnovnom sudu u Ivanjici da ponovi suđenje.
 
Branilac osuđenih advokat Dragan Palibrk za Tanjug je podsetio da je ista ovakva presuda doneta pre godinu i po dana i da je kao nezakonita od strane Apelacionog suda u Kragujevcu ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.
 
"U međuvremenu se ništa novo, ni krucijalno ni značajno u ponovljenom postupku nije dogodilo, nijedan novi dokaz, nijedna nova činjenica na koji je Apelacioni sud ukazao, a ovaj sudija je doneo istovetnu presudu", rekao je Palibrk ističući da nije ustanovljen uzrok nesreće, što je, kako tvrdi, krucijalna u ovom postupku.
S obzirom da nije utvrđen uzrok nesreće, kako je naveo branilac, ne postoji ni uzročno-posledični odnos ponašanja okrivljenih i te nesreće, ali je uprkos tome sudija doneo osuđujuću presudu.
 
"Sudija iako nema te dve ključne stvari je odlučio da osudi dvoje nevinih ljudi. Odgovorno tvrdim da je ponovo doneo nezakonitu odluku koja nema nikakvo uporište u zakonu i u pravdi", naglasio je on. 
 
Tokom pet godina, koliko je trajao postupak, Palibrk je, kako tvrdi, branio istinu i dvoje nevinih ljudi, kao i Radoša Milovanovića koji je takođe bio optužen ali je preminuo tokom procesa.
 
"Ja sam branio istinu, dvoje nevinih ljudi, branio sam tu fabriku koja je decenijama ponos Dragačevskog kraja i zapadne Srbije i u kojoj je zaposleno na hiljade ljudi, i na kraju branio sam Republiku Srbiju čija je namenska industrija Milan Blagojević veliko blago", istakao je Palibrk.
 
Оni su osuđeni za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti. 
Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića, koji je preminuo krajem aprila prošle godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, i Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.
 
U eksploziji u pogonu namenske fabrike u Lučanima 14. jula 2017. godine radnik Milojko Ignjatović poginuo je na licu mesta, a njegov kolega Milomir Milivojević zadobio je teške povrede od kojih je preminuo nakon dve nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.
  • Marija

    26.06.2024 08:15
    Hm
    Ova priča me, iz nekog nepoznatog razloga, jako pogađa, onako ljudski. Roditelji koji su izgubili dete koje je radilo u fabrici, niko, naravno, nije odgovoran, ponašanje komšija, kolega, agonija kroz koju je porodica nastradalog momka došla pokazuje dno koje smo kao pojedinci i društvo dotakli....
  • R49

    26.06.2024 07:49
    Bolje išta nego ništa
    Nadam se da apelacioni sud neće poništiti presudu.
  • Milan NS

    26.06.2024 07:17
    Bože
    na koga me podseća ovaj citat..?
    "Ja sam branio istinu, branio sam tu fabriku koja je decenijama ponos Dragačevskog kraja i zapadne Srbije i u kojoj je zaposleno na hiljade ljudi, i na kraju branio sam Republiku Srbiju..."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija