Osmaci danas i sutra podnose listu želja za upis u srednju školu

Učenici osmog razreda danas i sutra preko portala Moja srednja škola ili neposredno u školi mogu da podnesu listu opredeljenja za upis u srednju školu.
Osmaci danas i sutra podnose listu želja za upis u srednju školu
Foto: 021.rs
Konačna lista želja biće objavljena u subotu, 29. juna, a rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama 2. jula.
 
Kako je za ranije za Tanjug rekao pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, učenici će na listi opredeljenja moći da upišu do 20 želja.
 
"Elektronskim putem je lakše, jer postoji i mogućnost da učenici promene listu želja ukoliko nešto pogreše", napomenuo je Pašić.
Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je ukupno 72.522 mesta.
 
Konačni raspored po srednjim školama i obrazovnim profilima biće objavljen 2. jula od 8 časova, a ranijih godina je bila praksa da to bude dan ranije u večernjim časovima.
 
Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u srednju školu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju, do broja predviđenog za upis, ima kandidat koji je nosilac diplome "Vuk Karadžić", potom onaj koji je osvojio veći broj bodova na takmičenjima, a ako se ni po tom osnovu ne mogu rangirati prednost ima učenik koji je osvojio veći ukupan broj bodova na završnom ispitu.
Dokumentacija koja je potrebna za upis u srednje škole je izvod iz matične knjige rođenih, svedočanstvo iz šestog, sedmog i osmog razreda, uverenje o položenoj maloj maturi, obrazac za upis u srednju, ako je učenik učestvovao u takmičenjima i ima osvojene nagrade prilaže diplome o postignutim uspesima, a za određene obrazovane profile (saobraćajna škola) potrebno je doneti i lekarsko uverenje.
 
Učenici koji nisu bilu u mogućnosti da polažu ispit u junskom roku, moći će to da urade od 14. do 16. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija