SEOS pisao predstavnicima Evropske komisije: Građani Srbije neće dozvoliti iskopavanje litijuma

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputio je pismo predstavnicima Evropske komisije u kojem je istakao da građani Srbije ostaju posvećeni sprečavanju iskopavanja litijuma u dolini Jadra.
SEOS pisao predstavnicima Evropske komisije: Građani Srbije neće dozvoliti iskopavanje litijuma
Foto: Pixabay
Kako je Savez naveo, Evropska unija, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj ne bi trebalo da pružaju bilo koju podršku projektu Jadar.
 
Pismo je upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, potpredsedniku Evropske komisije Marošu Šefčoviču, predsednici Evropske investicione banke Nadiji Kalvino i predsednici EBRD Odil Reno-Baso.
Kako se navodi, pismo je upućeno zbog "izenenadne žurbe" potpredsednika Šefčoviča da na kraju mandata sprovede "kontroverzan sporazum o prometu retkih sirovina između EU i Srbije".
 
"Uprkos tome što deluje uopšteno, ovaj dokument očigledno ima za cilj da pomogne političkim i poslovnim lobijima koji pokušavaju da ožive litijumski projekat Jadar koji su stotine hiljada građana Srbije odlučno odbacile peticijama i uličnim demonstracijama, a zatim ga je Vlada Srbije nevoljno napustila u januaru 2022. godine", navodi se u saopštenju.
U pismu se pita da li je pokretanje sporazuma na bilo koji način povezano sa planovima u Srbiji slovačke kompanije litijumskih baterija Inobat. Kako se navodi, ta kompanija je zvanično tražila od Vlade Srbije 419 miliona evra subvencija u 2023. godini.
 
"Može li potpredsednik Šefčovič da uveri sve da nikada nije imao niti će imati poslovne odnose sa Inobatom i bilo kojim drugim zainteresovanim licima za otkazani projekat Jadar koji se toliko trudi da vaskrsne na kraju svog mandata", pitao je SEOS.
 
Ova organizacija pita i da li Fon der Lajen može da potvrdi da evropska budućnost Srbije neće biti uslovljena rudarskim projektom koji su građani Srbije odbacili.
 
"Budite uvereni da ostajemo potpuno posvećeni sprečavanju da se litijumski projekat Jadar ikada implementira. Ako bude potrebno, a kao što smo uradili 2022. godine, biće organizovane masovne demonstracije i građanska neposlušnost", istakao je SEOS. 
  • Steva

    26.06.2024 13:08
    E moj Šumadinac ne prividna se meni ništa a i ti i ja znamo da ovo pismo ekologa kako kod se oni zvali nikog i EU ne zanima.
  • Шумадинац

    26.06.2024 11:18
    Привиђење
    Стево, привиђа ти се човек. Упознај СЕОС.
  • Apsolutna

    26.06.2024 10:19
    Bezrezervna
    Podrška

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija