Direktor projekta"Jadar-Rio Tinto": Ne postoji ekološki rudnik, uvek će biti uticaja na sredinu

Izvršni direktor projekta "Jadar-Rio Tinto" Čad Blevit rekao je za Insajder da ne postoji ekološki zeleni rudnik i da će uvek biti uticaja na životnu sredinu.
Direktor projekta"Jadar-Rio Tinto": Ne postoji ekološki rudnik, uvek će biti uticaja na sredinu
Foto: Screenshot (Youtube/Bloomberg Television)
On je dodao i da ako postoji državna pomoć, odnosno subvencije po standardima Srbije i Evropske unije, da će je "Rio Tinto, kao i svaki drugi investitor, koristiti i da će objaviti šta je dobio".
 
Na pitanje Insajdera da li postoji mogućnost da rudnik bude otvoren do 2028. godine Blevit je rekao da "ne želi ništa da anticipira u smislu odavanja podataka".
"Prema srpskom zakonu postoji više faza transparentnosti i mi to pozdravljamo. Ako nam vrate dozvolu i ako dobijemo dozvolu idućeg stepena, objavićemo svu dokumentaciju, imena i tako dalje. Dakle, moramo da dobijemo građevinsku dozvolu, moramo da objavimo tehničku studiju izvodljivosti. Sve će to biti javno i onda treba da dobijemo građevinsku dozvolu, dozvolu za eksploataciju. Koliko znam i koliko mogu da vam kažem, potrebno je četiri godine prema našoj poslednjoj proceni da se napravi rudnik, kada prođemo kroz sve te faze", rekao je Blevit.
Na pitanje zašto je Rio Tinto nastavio sa promocijom iako je projekat Jadar zaustavljen 2022. godine i da li su tada znali nešto što ostali građani Srbije nisu, Blevit je podvukao da nije bilo nikakvog tajnog dogovora sa državom.
  • Фроотсман

    27.06.2024 15:39
    Оскар им обећао и субвенције! Плаћаћемо им да нас трују!
  • Антун Чупак

    27.06.2024 15:11
    Бићемо нај веће будале ако не искористимо ову шансу са литијумом!!!
  • Elena

    27.06.2024 08:52
    Poljoprivreda
    Ama lepo covek I sam kaze da nema ekoliskih rudednika,pa neka nas ostave na miru.Mi smo I tako poljoprivredna zemlja mozemo da uzgajamo zdravu hranu ,a oni neka idu da rudare po svojoj zemlji.Kad je dobro zagade mi ce mo I'm slati zdravu hranu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Momčilo Karan

Momčilo Karan, dugogodišnji novinar, pisac i član Udruženja novinara Srbije (UNS) preminuo je juče u Beogradu, u 64. godini.