"To je zaista tužno": Za nastavnika hemije polagao samo jedan student, a i taj možda odustane

Na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu ovih dana u toku je polaganje prijemnog ispita, a kako se čini, situacija od prošle godine se ponavlja.
"To je zaista tužno": Za nastavnika hemije polagao samo jedan student, a i taj možda odustane
Foto: Pixabay
Dok je najveće interesovanje budućih studenata na FON-u, ETF-u, psihologiji, Mašincu i Građevini, nastavnički fakulteti ostali su prazni. 
 
Kako piše Nova.rs, ove godine se za smer koji školuje nastavnike hemije prijavio svega jedan kandidat, a slabo interesovanje maturanata je i za fiziku, srpski jezik, matematiku, Rudarski fakultet, Tehnološki...
 
Mesta na njima najčešće ostanu prazna, kao što je to slučaj sa Hemijskim fakultetom i smerom koji obrazuje nastavnike hemije - samo se jedan kandidat prijavio.
Dekan ovog fakulteta profesor Goran Roglić kaže za Nova.rs da je prijemni ispit za buduće hemičare završen, ali da će se tek u upisnom roku koji predstoji videti prava slika o broju upisanih studenata.
 
"Na našem fakultetu na dva smera imamo veći broj prijavljenih nego što imamo mesta. To su smerovi hemija i biohemija. S druge strane, na druga dva smera imamo manje prijavljenih kandidata. To su Hemija životne sredine na koju se prijavilo svega sedam đaka od ukupnog 25, koliko ima mesta. Još kritičniji smer je Nastava hemije na kom imamo tek jednog prijavljenog. To je zaista tužno", kaže dekan.
Dodaje da još uvek nije sigurno da će i taj jedan kandidat ostati na nastavničkom smeru.
 
"On se još nije upisao, tek je obavio polaganje prijemnog ispita. U toku su rokovi za žalbe, a upis počinje od sledeće nedelje, tako da ćemo tada znati na čemu smo. Kandidat je, bez obzira što se jedini pijavio, polagao prijemni ispit jer mora ispuniti uslov da bi ušao na budžet odnosno da ima više od 50 poena. Konkretno, on je stekao dovoljan broj poena i ušao na budžet", ističe on.
 
Nada se da će biti više zainteresovanih u drugom upisnom krugu, što se, inače, pokazalo kao praksa prethodnih godina.
 
"To su studenti koji su otpali na mediicni, stomatologiji i farmaciji. Oni se upisuju kod nas na slobodna mesta jer su polagali hemiju na tim fakultetima, tako da ćemo tek posle drugog upisnog kruga imati realniju sliku", dodaje on.
 
Prošle godine je, podseća dekan, Hemijski fakultet upisao samo tri studenta na nastavnički smer. To je bilo veoma loše, ali ove godine je situacija još gora i poražavajuća.
 
"Nažalost, ne očekujem da ćemo ove godine upisati veći broj studenata. Država nije odreagovala na sve apele koje smo mi upućivali, nikakve aktivnosti nisu preduzete po tom pitanju i zaista se plašim. Pad zainteresovanih studenata je i na drugim nastavničkim smerovima, i što je najgore, taj broj će svake godine sve više i više opadati. Na kraju ćemo doći do toga da nemamo nijednog studenta na smeru Nastava hemije", smatra profesor Roglić.
 
Naglašava da su dekani fakulteta koji su najmanje popularni među srednjoškolcima i koji su osmislili platformu za spas srpskog školstva, imali samo jedan sastanak sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.
 
"Jedan jedini sastanak sa ministarkom bio je u decembru. Od tada ni traga ni glasa za nas i ovaj globalni problem. I dalje su popularni FON, ETF, arhitektura, ali ne mogu nam sva deca biti ajtijevci. Ko će nam raditi analizu da li je neka namirnica ispravna, da li je voda ispravna, neko treba da uradi analizu zemljišta...", naglašava dekan.
Prema njegovim rečima, ove godine je osetan pad kandidata i na Šumarskom i na Rudarskom fakultetu.
 
"Nije mi jasno šta predstavnici države misle, ko će im obavljati te poslove koji treba da rade diplomci Šumarskog i Rudarskog? Niko o tome ne misli. Imamo i najave o dovođenju stranih univerziteta u Srbiju, pri čemu nijedan od njih neće otvarati fakultete za koje nema velikog interesovanja. Ali će zato deca koja bi došla kod nas kada nema mesta na drugim fakultetima, otići će na te privatne fakultete. To će praktično ugušiti i pirodne nauke i jedan deo tehničkih nauka", zaključuje dekan.
 
Ceo tekst Nova.rs čitajte OVDE.
  • @pajo patak

    26.06.2024 23:04
    kad ti kažeš važi
    znači Ruđer Bošković naš, jezuita a naš? To mi se baš sviđa.
  • Halion

    26.06.2024 19:16
    I nije neka šteta, realno. Obrazujte se malo dragi roditelji, imate sad net on nije samo za instagram i gole tete, naučite osnove prirodnih i društvenih nauka pa prenesite deci. Neće mnogo (ako uopšte) kvalitetnije znanje steći u ustanovi gde je položaj nastavnika toliko srozan da nastavnici razmišljaju svakodnevno da pređu u trafiku. Decenijama su već u leru i na autopilotu, i ne krivim ih, jer bi u suprotnom izgubili razum. Ali opet, ništa strašno. Živimo u 21. veku i stvari su sad malo drugačije. Informacija više nije luksuz. Ko želi znanje do njega će stići i sam vrlo lako, ko ne želi nećete ga ni puškom u njega uterati. Ja svaki dan nešto novo naučim i tako će biti dok ne bacim kašiku, a ako mogu ja onda može svako. Aktivirajte sebe i svoju decu i nikakav problem
  • Joca

    26.06.2024 17:35
    Diplome?
    Sto su nam predavaci obrazovaniji i politicki podobniji. Djaci su nam slabijeg znanja ali i vaspitanja. Zdralje zapusteno, fizicka aktivnost na nultom nivou. Prava se isticu a obaveze zanemaruju. Drugarstvo, timski rad, empatija, volonterizam??? .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija