Rada Trajković: Vučevićev kompromis podrazumeva podelu Kosova i nove sukobe

Predsednica Evropskog pokreta Srba s Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je danas da spremnost Srbije da pravi kompromise o Kosovu može da podrazumeva samo podelu te teritorije, ali i sukobe.
Rada Trajković: Vučevićev kompromis podrazumeva podelu Kosova i nove sukobe
Foto: Media centar Beograd
Komentarišući izjavu premijera Miloša Vučevića da je Srbija "spremna da pravi kompromise" o Kosovu, Trajković je za agenciju Beta ocenila da je to pokušaj vlasti u Beogradu da se vrati na "početnu poziciju" s ciljem da se dođe do podele te teritorije. 
 
"Međutim, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić suštinski predao Prištini sve institucije i život Srba, funkcionalnost prištinskih vlasti nije ostvarena. Poruke koje ukazuju na podelu Kosova najavljuju nove destabilizacije i kampanju protiv Srbije i Srba koja nam u ovom trenutku nije potrebna", kazala je Trajković i istakla da Aljbin Kurti kontroliše sever Kosova uz pomoć značajnih specijalnih policijskih snaga i nametnutom administracijom koja vrši albanizaciju Severa. 
Prema njenim rečima, bezbednost na Kosovu je iz dana u dan sve ugroženija. 
 
"Kurti sprovodi ideologiju formiranja velike Albanije, dok Vučić preko Vučevića ponovo priželjkuje podelu Kosova. Svi znaju da to ne može da se ostvari bez sukoba. Obe te strategije mogu da izazovu sukob koji bi se završio proterivanjem Srba sa severa ili ulaskom naših vojnih snaga na severu Kosova u smislu zaštite Srba", rekla je Trajković. 
Dodala je da NATO dovodi sve veći broj vojnika na Kosovo. 
 
"NATO ne želi da menja granice teritorije koju je već zauzeo. Ukoliko bi Srbija postala članica NATO, statusno pitanje Kosova bi bilo zaustavljeno", kazala je Trajković. 
 
Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je u utorak da je Srbija "apsolutno spremna da razgovara sa Prištinom" i da "pravi kompromise" o Kosovu. 
 
Vučević je za AFP rekao da kompromisi znače da niko potpuno ne dobija, a niko potpuno ne gubi. 
 
"Bolje je sesti, sresti se, razgovarati, pokušati da razgovaramo. Sve je bolje nego zaoštravanje", dodao je on. 
 
Prema njegovim rečima, veliki narodi i velike države nisu to zbog svoje teritorije, već zbog svoje odgovornosti da traže mir.
  • Kipar !?

    27.06.2024 12:18
    U severnom pobunjenom delu Kipra ne živi ni 1 Kipranin (Grk) i u tom severnom pobunjenom delu žive 100% Turci ! Pa nikom od Kiprana ne pada na pamet da prizna Turcima nezavisnost severnog Kipra !
    Inače Kipar je u težem položaju nego Srbija, jer je okružen muslimanima i Turska je 1000 puta jača i opasnija, brojnija od Albanije koja je šaka jada na Balkanu okružena Pravoslavnim državama.
    Svako ko u promenjenim odnosima snaga u svetu i pomisli da da 1 metar teritorije Srbije koji nije dat ni pod bombardovanjem je veleizdajnik !
  • Lolica

    27.06.2024 10:06
    Kako ti loša ženo živiš sa činjenicom da ,,gaziš,, sopstveni narod?
  • Vrljika i Tandžara

    27.06.2024 09:08
    Ima rešenja
    Ništa bez nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Momčilo Karan

Momčilo Karan, dugogodišnji novinar, pisac i član Udruženja novinara Srbije (UNS) preminuo je juče u Beogradu, u 64. godini.