Vučić iz Brisela o priznanju Kosova: Priznajem povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244

Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom, ali za taj dijalog je važno ispunjenje svih do sada postignutih dogovora, kao i obezbeđivanje dostojnog i bezbednog života za sve Srbe.
Vučić iz Brisela o priznanju Kosova: Priznajem povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
To je izjavio danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu, u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.
 
Ponovio sam, naglasio je Vučić, da Srbija posvećeno radi na približavanju EU, ispunjavanju evropskih standarda, prvenstveno zarad boljeg života svojih građana.
On je naglasio da će Srbija nastaviti da se usaglašava sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnog politikom EU, štiteći pritom svoje nacionalne interese, objavljeno je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, odgovarajući na pitanje novinara sa Kosova da li će priznati nezavisnost Kosova, rekao da priznaje povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.
"Spreman sam da učestvujem u traženju kompromisa sa kosovskim Albancima, ali nisam video da vaša strana pokušava da ispuni nešto što su prihvatili pre mnogo godina, Zajednicu srpskih opština", rekao je Vučić.
 
On je naglasio da je Srbija ispunila svoje brojne obaveze, pravosuđe, regionalnu policiju, tablice, dokumenta, a druga strana ništa osim mučenja i terorisanja srpskog naroda.
 
Vučić je podsetio na to da se nije bavio temom ukidanja mera Evropske unije protiv Prištine.
 
"Ni reč nisam rekao o tome. Niti sam ih terao da uvode, niti da ukidaju mere", rekao je Vučić.
 
Vučić je izjavio da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima u Briselu o Planu rasta za Zapadni Balkan, kao i da je uveren da će Srbija do kraja godine dobiti prvi novac iz tog plana.
 
Vučić je novinarima u Briselu, posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i Gertom Kopmanom, koji je zadužen za Plan rasta, istakao da su bili dobri razgovori i neophodne reforme.
 
"Za nas su ovo veoma dobri razgovori i verujem da ćemo pre kraja godine imati prve tranše iz agende rasta, jer je to važan signal da dobro radimo svoj posao jer to privlači investitore", rekao je Vučić, dodajući da on smatra da važnije rešavati probleme vezane za jedinstvenu evropsku zonu plaćanje i zelenih kroidora.
 
Razgovarali smo o investicijama, kritičnim mineralnim sirovinama i mislim da imamo novi zamah i priliku, da ne kažem da ubrzavamo proces evropskih integracija, ali odnose da učinimo boljim, istakao je Vučić.
 
Vučić je ocenio da bi ponovni izbor Ursule fon der Lajen za drugi mandat predsednice Evropske komisije bio dobar za Srbiju, ali je izbegao da komentariše izbor estonske premijerke Kaje Kalas za visoku predstavnicu EU.
 
On je potom objasnio da, ukoliko iz baltičkog dela EU bude visoka predstavnica, evropski komesar ne može biti iz Poljske i slično, ali da će sve više tema biti odnos prema Rusiji.
 
Vučić je čestitao holandskom premijeru Marku Ruteu izbor za generalnog sekretara NATO, podsećajući na dobru saradnju sa njim. 
 
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu poltiku i bezbednost Đosep Borelj izjavio je danas, uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, da se uprkos promenama koje će uslediti i drugim ljudima koji će voditi dijalog, prioriteti EU neće promeniti i obaveze Srbije i Kosova neće nestati.
 
Borelj je istakao da je prošle godine održano nekoliko sastanaka na višem nivou koji su skoro svi do jednog bili usmereni na rešavanje kriza, koje su se pojavljivale jedna za drugom, umesto da su se strane bavile primenom sporazuma o putu normalizacije odnosa, koji je postignut u februaru, a potom i aneks primene u martu.
 
Vučić je prethodno istakao u razgovoru s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom "punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga i isključivo mirnom rešavanju problema".
 
"Posebno sam insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština i ukazao na sve jednostrane poteze Aljbina Kurtija i težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji", naveo je Vučić na Instagramu posle razgovora sa Boreljom i Lajčakom u Briselu, uoči trilateralnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine.
 
Predsednik Srbije dodao je da Priština nije u stanju da ispuni ono što je potpisala pre 11 godina, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.
 
Posle sastanka Vučića sa Boreljom i Lajčakom trebalo bi da bude održan zajednički sastanak Borelja, Lajčaka, Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.
 
Borelj i Lajčak su se pre sastanka sa Vučićem sastali sa Kurtijem.
  • Izdajnik !!!

    27.06.2024 08:08
    Plan rasta = Fra-Nem Plan
    Plan rasta koji pominje je "potpis nezavisnosti Kosova".
    Jer u tekstu "Plana rasta" je ubačeno priznanje nezavisnosti Kosova i kad se to potpiše to je onda "potpis" u zamenu za 2 milijarde evra bednih !!!
    Sve je jasno posle glasanja Kvinte u UN da su Srbi genocidni i Poglavlja 35 i ko posle toga ne vrati pregovore u SB UN u prisustvo Kine i Rusije, nego ode u Brisel je izdajnik !!!
  • Zika zivac

    27.06.2024 06:12
    nije lako
    Sa ovakvim barabama od. ministara, savetnika, direktora za ovo i ono pa i skupstinom treba se izboriti.
  • Sremčina

    26.06.2024 20:17
    Koja drama ... je*o te!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija