Festival "Mirdita, dobar dan" počinje večeras

Predstava "Otac i otac" otvoriće večeras ovogodišnje izdanje festivala "Mirdita, dobar dan" u Dorćol placu.
Festival "Mirdita, dobar dan" počinje večeras
Foto: Screenshot (Mirdita, dobar dan)
Po tekstu Jetona Neziraja, u režiji Kuštrima Kolićija, ovaj komad nas podseća na gubitke i više od 1.600 nestalih osoba nakon rata na Kosovu koji se završio pre 25 godina, saopštili su organizatori.
 
Manifestacija će u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, organizacije Integra sa Kosova i Građanskih Inicijativa biti održana od 27. do 29. juna na više lokacija u Beogradu, a kompletan program dostupan je na sajtu festivala.
Kosovski umetnici i autori predstaviće se beogradskoj publici kroz koncerte, izložbe, debate, predstave, film.
 
Organizatori su saopštili da festival predstavlja spoj kulturne saradnje i pokretanja važnih političkih pitanja koja za cilj imaju otvorenost i pozitivan mir između srpskog i kosovskog društva.
"Usled kampanje mržnje koja je pokrenuta protiv festivala pozivamo vas da solidarno budete uz nas tako što ćemo zajedno pružiti podršku ciljevima festivala i uživati u njegovom programu", navodi se u saopštenju.
 
Tijana Đuknić iz Inicijative mladih za ljudska prava ranije je rekla da će program festivala biti modifikovan tako da ne bude javnih događaja 28. juna, kada se u Srbiji obeležava Vidovdan.
 
Program je pomeren nakon poziva srpskih političara da festival bude otkazan jer je najavljen za dan kada se obeležava verski i državni praznik Vidovdan, u znak sećanja na bitku na Kosovu gde su se 1389. godine sukobile srpska i turska vojska.
 
Predsednik Privremenog ograna grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je ranije da grad neće dati saglasnost za koriščenje javnih površina i javnih prostora za festival, dok je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao organizatore da razmsle o otkazivanju jer je u pitanju skup visokog rizika.
 
U programu festivala navodi se da će 28. juna učesnici razgledati i kulturno istraživati Beograd.
 
Festival se od 2014. održava u Beogradu, a u više navrata je bio na meti desničarskih grupa u Srbiji koje su pokušavale da spreče njegovo održavanje.
  • Ni sad ni za 1000 g

    27.06.2024 16:29
    Agresori i teroristi
    odlučili su da su država u državi.Bez teritorije. na otetom.
    zamisli kako bi reagovali oni od kojih smo trazili da ih ne priznaju a mi im dajemo binu da glume i zanosimo muda u krivini iz zahvalnosti što su nas ubijali i timali nam imovinu i resurse..Da sami sebi piš u čaj.Rekli bi da ih zahebavamo.
  • Mirko

    27.06.2024 09:56
    Desnicari su?
    Oni koji nisu ucili istoriju, proucavali je i citali iz raznih izvora pa sami prosudjivali o unutrasnjem i spoljnom neprijatelju? Yutuberi?

    Ekstremi trebaju njivu, da pomognu zemlju Srbiju od korova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija