Aktivisti se uputili ka Loznici na večerašnji protest protiv rudarenja litijuma

Aktivisti koji su iz Beograda peške krenuli na protest od jutros pešače deonicu od Tekeriša do Gornjih Nedeljica.
Aktivisti se uputili ka Loznici na večerašnji protest protiv rudarenja litijuma
Foto: Screenshot (Youtube/Nova S)
Aktivista Ivan Bjelić rekao je da očekuje da danas oko podneva stignu u Gornje Nedeljice, a da će oko 15 časova krenuti ka Loznici, kako bi se pridružili protestu protiv otvaranja rudnika litijuma.
"Svi smo zdravi, dobro, ima nas oko 20", rekao je Bjelić.
 
On je dodao da je juče skoro celim putem padala kiša i da su imali manjih poteškoća uz Cer, jer tuda prolaze i kamioni, te da su na Tekeriš stigli oko 19 časova.
Aktivisti su do sada prešli 117 kilometara.
 
Protest protiv otvaranja rudnika litijuma korporacije Rio Tinto biće održan danas od 19 sati u Lozici ispred Vukovog Doma kulture.
 
Više stranaka pozvalo je svoje pristalice da se priključe tom protestu.
 
Prema najavama organizatora, na protestu će govoriti predsednik Obora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu i profesor Šumarskog fakulteta profesor Ratko Ristić i akademik Slobodan Vukosavić.
Do protesta dolazi nakon su predstavnici vlasti ukazivali na mogućnost da u Srbiji bude eksploatisan litijum, iako je vlada Srbije, pre dve godine, posle demonstracija, zaustavla projekat "Jadar".
 
Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) tvrdi da je taj projekat štetan po zdravlje ljudi i životnu sredinu.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 24. juna da želi da građani Srbije odluče o otvaranju rudnika litijuma, kao i da to nije odluka koja se donosi brzo.
  • Bez

    28.06.2024 15:49
    Bez
    blokade Auto Puta i BG nista!!!
  • Blokade puteva

    28.06.2024 13:49
    Ne treba nigde ići na ovakve proteste.
    Treba se fokusirati na blokade puteva.
    Dovoljno je blokirati puteve i autoputeve svako u svom mestu stanovanja, kao prošli put kad je Vučić odustao od kopanja litijuma i to objavio javno da bi blokade puteva po celoj Srbiji prestale !
  • Neko

    28.06.2024 12:09
    ?
    Mogu svi sesti na traktor(bez prikolice).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija