Evropski komitet poziva Srbiju da ne izruči Andreja Gnjota Belorusiji

Predsedništvo Grupe Ekonomskog i socijalnog odbora za osnova prava i vladavinu prava (FRRL) pozvalo je Srbiju da ne izručuje Belorusiji novinara Andreja Gnjota.
Evropski komitet poziva Srbiju da ne izruči Andreja Gnjota Belorusiji
Foto: Pixabay
Podseća se da je Gnjot uhapšen u oktobru 2023. godine, dok je bio u tranzitu na beogradskom aerodromu, na osnovu Interpolove poternice koju su izdale beloruske vlasti zbog optužbi za utaju poreza.
 
Viši sud Srbije je 31. maja 2024. godine naložio izručenje novinara Belorusiji, a on je trenutno u kućnom pritvoru u Beogradu, nakon što je nekoliko meseci proveo u zatvoru u Srbiji, navodi se u saopštenju FRRL.
Gnjot je aktivno učestvovao u protestima 2020. godine, tražeći ostavku predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka posle izbora u toj zemlji.
 
Prema Komitetu za zaštitu novinara, Gnjot bi mogao da se suoči sa do sedam godina zatvora zbog navodne utaje poreza i potencijalno dodatnih 10 godina zbog stvaranja ili učešća u ekstremističkoj grupi.
Odbrana novinara smatra da je njegov progon politički motivisan, a Predsedništvo FRRL strahuje da bi izručenje moglo dovesti Gnjota u opasnost od nepravednog suđenja i da bude podvrgnut nehumanom i ponižavajućem postupanju u pritvoru.
 
Predsedništvo FRRL podseća da je Srbija potpisnica brojnih međunarodnih ugovora o ljudskim pravima, kao što su Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima (ICCPR), Konvencija protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (CAT) i evropske Konvencije o ljudskim pravima (EKLJP).
 
Po tome, Srbija ima obavezu da zabrani torturu i druge okrutne i nehumane postupke i da poštuje pravo na pravično suđenje.
 
Te obaveze sprečavaju izručenje zemlji u kojoj takva zaštita nije obezbeđena, a specijalni izvestilac UN za stanje ljudskih prava u Belorusiji izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog prava na pravično suđenje i tretmana zatvorenika u Belorusiji.
 
Predsedništvo FRRL zbog toga poziva Srbiju da ne izručuje Andreja Gnjota Belorusiji.
  • Duda

    28.06.2024 12:17
    Pa, što ga oni nisu zadržali kod sebe?
  • Nebojs@

    28.06.2024 10:59
    Konstatacija
    Srbija ubija i ne nehaje ni za svoje građane, a kamoli za ovog nesretnog novinara. Skoro beše da su čoveka u Tursku isporučili koliko se sećam, ubrzo posle toga je taj tamo likvidiran.
  • Doda

    28.06.2024 10:54
    evropska dilkarnica u Briselu
    Komitet, komesar...samo im fali jos i marks sa engelsom zajedno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija