Ustavni sud obustavio primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Ustavni sud je doneo odluku kojom se, do okončanja postupka za ocenu ustavnosti, obustavlja donošenje akata na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, preneo je "Danas".
Ustavni sud obustavio primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti
Foto: 021.rs (ilustracija)
U delu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je počeo da se primenjuje od 1. juna ove godine, piše da treba da se koristi rodno osetljivi jezik u školskim udžbenicima, nastavnom materijalu, svedočanstvima, diplomama, licencama, a isto su dužni i mediji.
Za nepoštovanje odredbi Zakona propisana je kazna za organe javne vlasti od 5.000 do 150.000 dinara, dok mediji neće novčano odgovarati.
Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojen je 2021. godine, a izazvao je kritike dela javnosti, Srpske pravoslavne crkve i Matice Srpske, piše Danas.
  • Ona je profesor

    29.06.2024 11:38
    Dostojanstveno i srpski
    Kako bismo izbegli skrnavljenje našeg lepog srpskog jezika, molimo se da se ispoštuje odluka Ustavnog suda i da se lakrdijaši smeste u cirkus.
  • Slobodan

    29.06.2024 10:09
    Sve nakaradno
    Manite se budalaština. Doktorka je decenijama unazad doktorka, profesorka isto. Sve je jasno definisano i nikome nije smetalo. Sad se našao neko "pametan" koji bi to da menja. Ključno je ISTE PLATE ZA ISTA ZANIMANJA. Ne moze za isti posao da bude razlicita plata ženama i muškarcima. Izjednačite, onda je to ravnopravnost. Sve ostalo je glumatanje.
  • Sasa

    29.06.2024 09:25
    Sada
    Nekako baš sada kad je aktuelan rio tinto, koji je apsolutni prioritet okupatoru a i domaćim pomagačima pa samim tim i srbiji. Procenili su da treba nešto da ponude što je srdirajuće da se bolesnik zvani srbsko društvo ne razdraži previše

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija