Objavljena raspodela učenika po srednjim školama: Veliko interesovanje za Jovinu gimnaziju

Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima objavljeni su na portalu Moja srednja škola, dva dana ranije nego što je bilo predviđeno, saopštilo je ministarstvo.
Objavljena raspodela učenika po srednjim školama: Veliko interesovanje za Jovinu gimnaziju
Foto: Pixabay
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poželela je svim učenicima uspešan upis u srednje škole i dalji nastavak školovanja, navodeći da su rezultati objavljeni ranije zahvaljujući unapređenju informacionog sistema i procesa za realizaciju završnog ispita i upisa u srednje škole.
 
Prema njenim rečima, u prvom krugu je raspoređen 59.091 učenik, a u jednu od prve tri želje raspoređeno je njih 81,43 odsto.
"To je dobar rezultat, jer su učenici i njihovi roditelji dobro sagledali uspeh i ostvarene bodove na završnom ispitu", istakla je ministarka, dodajući da je po prvom opredeljenju raspoređeno je 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika.
 
Ona je navela da su najtraženiji obrazovni profili u područja rada zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama.
Od ostalih škola, kako je dodala ministarka, posebno visok indeks popularnosti je bio za Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, Srednju turističku školu na Novom Beogradu - hotelijerko-restoraterski tehničar, kao i za Vazduhoplovnu akademiju - avio-tehničar za vazduhoplov i motor.
 
"U četvorogodišnje obrazovne profile upisano ukupno je 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108. U trogodišnje obrazovne profile upisano je 10.125 učenika", rekla je ministarka.
 
Ona je navela da posle prvog upisnog kruga, neraspoređeni učenici, njih 1.524, imaju mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.
 
U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj je 3.783.
 
Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem, i iz inostrastva, korišćenjem portala Moja srednja škola, od 2. do 6. jula, ili odlaskom u srednju školu.
 
U utorak, 2. jula učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu moći će preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi da predaju listu opredeljenja, dok će 3. jula biti objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu.
 
Svi oni učenici koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.
  • Nemanja

    30.06.2024 02:19
    IT go home…
    Sinoć su na portalu MSŠ procurili rasporedi za neku decu a za neku ne. .. treba li pričati o količini progutanih Bensedina sa viskijem kad polovina razreda iz OŠ vidi gde su deca raspoređena a druga polovina misli da se isti nisu upisali nigde.
    Napredno, kao i uvek…
  • Deca

    29.06.2024 23:01
    Samo mogu da kazem da je ovo jedan veliki stres za decu i roditelje. Deci zelim da budu deca jos dugo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija