Rezultat male mature lošiji nego prošle godine, roditelji podneli 3.300 prigovora

Na završnom ispitu učenici osmog razreda ostvarili su za nijansu lošiji rezultat u odnosu na prošlu godinu.
Rezultat male mature lošiji nego prošle godine, roditelji podneli 3.300 prigovora
Foto: Pixabay
Na testu iz srpskog prosek bodova ove godine je 11,57, iz matematike 11,32, biologije 12,46, geografije 13,98, istorije 14,32, fizike 16,04, hemije 16,02.
 
Osmaci su test iz srpskog jezika uradili bolje nego prošle godine, ali su bili lošiji na testu iz matematike i predmeta po izboru, piše Euronews Srbija
U junskom ispitnom roku završni ispit polagalo je 64.437 učenika osmog razreda (99,64 odsto) i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (68,55 odsto prijavljenih odraslih).
 
U Ministarstvu prosvete kažu za Euronews Srbija da je bilo oko 3.300 prvostepenih prigovora roditelja na rezultate završnog ispita, što je oko 1.000 manje u odnosu na prošlu godinu.
"Prvostepeni prigovori (roditelja) se rešavaju na nivou škola i prihvaćeno je oko 20 odsto prigovora. Bilo je oko 720 prigovora drugostepenoj komisiji", navode u resornom ministarstvu.
 
Od 2. jula od 8 časova na portalu Moja srednja škola roditelji i učenici mogu videti listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.
 
"Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja realizovan je uspešno. Uspešnosti završnog ispita doprineli su i dobra koordinacija i saradnja svih aktera koji su svoje različite kompleksne i odgovorne uloge tokom ovog ispita sproveli na najvišem nivou", kažu u Ministarstvu prosvete.
 
Za učenike koji iz nekog razloga nisu mogli da izađu u junskom roku, mogu da izađu na polaganje testova u avgustovskom roku - od 14. do 16. avgusta.
  • Nikola

    30.06.2024 17:08
    @relativno
    Niste u pravu.
    Fizika, hemija... su izborni predmeti i normalno je da ih biraju učenici koji iz njih imaju nadprosečno znanje, i bolje rezultate.
    Obavezni predmeti pokazuju generacijsko znanje.
  • Relativno

    30.06.2024 13:01
    !
    Pre deceniju kada je moje dete polagalo malu maturu, generacijski su loše uradili probu iz matematike, pa su na maturi dobili izuzetno lak test.
    Imam utisak da se testovi "šteluju" po potrebi.
    Pogledajte rezultate iz fizike, ispade da je fizika najlakši predmet ili da su predavači najbolji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija