Planinarenje kao izborni predmet: Biće od septembra ponuđeno svim školama

U OŠ "Nikola Tesla" u Vinči od septembra će đaci moći da se opredele za novi izborni predmet - planinarenje.
Planinarenje kao izborni predmet: Biće od septembra ponuđeno svim školama
Foto: Pixabay
Natavnici i učenici sa svojim roditeljima su imali priliku da se već upoznaju sa osnovama planinarenja, nakon čega je usledio izlet na Avalu. 
 
Od početka sledeće školske godine biće kreiran nastavni plan, nastavu će držati zaposleni u školi uz pomoć članova Planinarskog saveza Srbije (PSS), a imaće i njihovu asistenciju za organizovane izlete u prirodu. 
Planinarstvo kao izborni predmet 
 
Instruktor PSS-a Zoran Kontić kaže za "Vreme" da će od jeseni ove godine planinarstvo biti zvaničan izborni predmet, koji će biti ponuđen svim školama u Srbiji od strane Ministarstva prosvete.
 
"Mi smo već duže vreme težili da se preko ministarstava prosvete i sporta na organizovan način povežemo sa mladim ljudima. Razgovori koje smo vodili sa njima su urodili plodom", kaže Kontić. 
Sagovornik Vremena kaže da je Ministarstvo prosvete već prihvatilo da planinarenje bude ponuđeno u vannastavnim aktivnostima, ali ne kao izborni predmet.
 
"Planinarski savez Srbije je izradio priručnik planinarske obuke za decu osnovnoškolskog uzrasta. Dakle, sada postoji plan i program, kao i za svaki drugi predmet. Kao i plan obuke samih nastavnika koji bi radili sa decom", objašnjava Kontić.
 
On dodaje da trenutno postoji šest predmeta koji su zvanični izborni predmeti. 
 
"Od jeseni ove godine planinarstvo će biti sedmi program koji će biti uvršten u te predmete i biće zvanično ponuđeno od strane Ministarstva", kaže Kontić.
 
​​Trenutno se takva nastava eksperimentalno odvija u nekoliko škola u Srbiji.
 
Kako planinarenje utiče na razvoj deteta?
 
Planinarenje uči decu kako da prevaziđu svoje psihičke barijere da bi uspešno savladala fizičke prepreke. Zahteva disciplinu tela i uma i podtiče decu da poštuju svoje i tuđe vreme, kao i zajednički dogovor.
 
Osim što doprinosi zdravijem razvoju i prihofizičkom stanju, planinarenje doprinosi i smanjenju agresivnog ponašanja, kao i učvršćivanju prijateljstva. 
"Ono ima čak i religijski karakter, jer kada odete na najviše planinske vrhove gde ste jedini ljudi, suočite se sa lepotom, ali i sa opasnostima koje priroda nosi. To s jedne strane izaziva ushićenje u čoveku, s druge dovodi do toga da isproba neke svoje limite", kaže Kontić. 
 
On dodaje da na planini doživljate osećaj u kome sebe svedete na pravu meru. 
 
"To je pravo religijsko osećanje. Dakle, shvtate da ste potpuno beznačajni kao jedinka, čak i kao vrsta, i da je jedini značaj to što ste deo veličanstvene lepote u kojoj u tom trenutku boravite. U prirodi je čovek čoveku nepohodan za opstanak", objašnjava Kontić. 
  • Ostap Bender

    30.06.2024 17:31
    ...nego momci, imate l' vi para za ovo planinarenje?!
  • Pera

    30.06.2024 15:12
    Šta se bunite osim planinarenja kao izbornog predmeta uvodi se i vožnja bicikla i između dve vatre kao novi izborni predmeti.
  • Hm...

    30.06.2024 14:10
    Gde u Vojvodini da planinarimo? Na Frušku goru nećemo moći jer je data firmi iz Bosne na upravu, ovamo crkva i privatni posednici, privatni putevi...Možda na Vršačke planine ili bliže na Klisanski breg... Kad dođe jesen ili neki već poznati problemi sa busevima po gradu, volim da se peške vraćam sa posla svaki dan oko 5 km

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija