Petice se "istopile": I vukovci nisu prošli prijemni

Oko 1.000 maturanata koji žele da postanu lekari polagalo je protekle nedelje prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Petice se "istopile": I vukovci nisu prošli prijemni
Foto: Pixabay (ilustracija)
Upisna kvota je 500 brucoša, od toga 460 čije se školovanje finansira iz budžeta i 40 samofinansirajućih studenata. Dakle, bilo je dvaput više zainteresovanih nego što ima mesta.
 
Pravo da konkurišu za upis stekli su oni koji su postigli najmanje 31 bod. 
Dotle nije dobacilo 456 maturanata koji su pali prijemni, a time je skoro prepolovljen broj potencijalnih studenata prve godine medicine, piše Politika.
 
"Prošle godine je malo više kandidata polagalo, a ove je malo više njih položilo. U junu 2023. polagalo je 1.058 kandidata i 536 je položilo prijemni. Sada je polagalo 996, a položilo 558", rekao je prof. dr Dušan Popadić, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
I letimičan pogled na prve rang-liste potvrđuje da je i ove godine nezanemarljiv broj odlikaša čije su se petice iz srednje škole "istopile" na prijemnom za buduće doktore medicine, piše list.
 
Na spisku onih koji su pali prijemni, čak 285 bili su odlični đaci sve četiri godine srednje škole, a među njima je i 38 maturanata sa svim peticama i maksimalnih 40 bodova, koje iz srednjoškolskih klupa nose vukovci.
 
Znanje koje su pokazali iz biologije i hemije, međutim, nije bilo dovoljno da pređu prvu prepreku na putu ka željenom zanimanju.
 
Da li je prijemni bio pretežak, ili na fakultet stižu đaci s oskudnijim znanjem u poređenju s ranijim generacijama?
 
"Prijemni nije bio mnogo težak, što dokazuje činjenica da je više od 50 odsto kandidata uspelo da položi taj ispit, među njima i neki koji nisu imali odličan uspeh u srednjoj školi. Uspeh na prijemnom odražava pripremljenost iz predmeta iz kojih se testira znanje, ali isto tako i stanje u kome se kandidat nalazi dok polaže", navodi Popadić.
 
Dodaje da je, u cilju eliminisanja eksternih faktora, prošle godine odlučeno da svi polažu na istom mestu pod jednakim uslovima.
 
"Ranije smo organizovali prijemni na 40 mesta, u amfiteatrima, učionicama, vežbaonicama… Sada su svi polagali u istoj hali Beogradskog sajma i čini mi se da je to iskorak u dobrom pravcu, koji omogućava bolju i standardizovanu proveru pripremljenosti kandidata", kaže Popadić.
 
Među budućim brucošima medicine, u vrhu liste je petnaestak kandidata koji su osvojili maksimalnih 100 bodova, kada se saberu oni na osnovu uspeha u srednjoj školi i sa kvalifikacione provere znanja.
 
Prvih 118 na spisku imaju 90 i više poena. 
  • Steva

    01.07.2024 16:19
    Opa nema tate mame i onda kraj
  • iguman

    01.07.2024 06:57
    To su " vukovci" koje su vukli iz razreda u razred.
    Tate su uglavnom sa debelim kajlama oko vrata.
  • Map

    01.07.2024 00:10
    Nije da dele petice zbog straha da ce ih neko tuci, dele se one zbog tetke,kuma, poznanika ili poklona

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija