Profesorka Fakulteta bezbednosti: Problem koliko o napadu saopštiti javnosti da ne dođe do panike

Profesorka na Fakultetu bezbednosti Aleksandra Ilić, govoreći o napadu ispred izraelske ambasade, kaže da javnost treba da bude obaveštena do izvesne mere, kako ne bi došlo do širenja panike.
Profesorka Fakulteta bezbednosti: Problem koliko o napadu saopštiti javnosti da ne dođe do panike
Foto: Beta (AP/Marko Drobnjaković)

"Neophodno je da nadležni organi utvrde šta se tačno dogodilo. Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je pre svega nadležno da postupa u ovakvim situacijama, kada postoji sumnja da je neko delo terorizam, će ispitati sve okolnosti slučaja, kao što je i najavljeno. Nadležni državni organi su uvek posebno fokusirani na to da eventualno se spreče neke aktivnosti koje su u vezi sa terorizmom", rekla je ona za N1.

Navodi da je ovaj događaj "doveo do toga da se prelazi na taj nivo pojačane bezbednosti".
 
Kako dodaje, na određene lokacije treba obratiti posebnu pažnju.
"Imali smo priliku da čujemo od zvaničnih organa da će se obratiti pažnja na objekte gde se okuplja veliki broj ljudi. Dakle, sve ono što može da predstavlja povećani rizik od terorističkog napada, što ne mora da znači, ali kako bi se predupredile neke druge aktivnosti koje su u vezi sa ovim događajem", objašnjava ona.
 
Ilić navodi da panična reakcija ne može dovesti do rešavanja problema.
 
"Kod terorizma je uvek problem koliko saopštiti javnosti. Postoje stvari koje javnost ne treba da zna. Javno tužilaštvo govori o predistražnom postupku u konkretnom slučaju, kada je potrebno držati određene stvari što vise u tajnosti, kako bi se ispitale sve okolnosti slučaja", kaže Aleksandra Ilić. 
 
Navodi da "javnost treba da bude obaveštena do izvesne mere, ali ne da se pređe neka granica koja će dovesti do reakcija koje nikako nisu poželjne u ovakvim situacijama".
  • Lila

    01.07.2024 07:59
    Paniku izaziva ponašanje vlasti, počev od izjava ministra policije, preko traljavih istraga... Opšta nesposobnost.
  • Deja

    01.07.2024 07:25
    Deja
    Sta je sve ovaj Narod doziveo i preziveo od 90-ih do danas…koja panika toga nema u Srbiji!
  • R49

    01.07.2024 06:37
    Zapetljano
    Vlast mora da kaže nešto što će joj doneti poene, ali ne sme da izazove uznemirenje, niti da otkrije svoju nesposobnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija