Donacije dobile desničarske organizacije iz Uprave Srbije za dijasporu koju je vodio Arno Gujon

Uplate iz budžeta Srbije u visini od nekoliko hiljada evra završavale su tokom prošle godine i na bankovnim komercijalnim računima desničarskih organizacija.
Donacije dobile desničarske organizacije iz Uprave Srbije za dijasporu koju je vodio Arno Gujon
Foto: Screenshot (Youtube/Arno Gujon)
Neke od tih organizacija povezane su i sa Srpskom naprednom strankom, piše danas Radio slobodna Evropa.
 
Zakon o budžetu Srbije, međutim, određuje da se uplate moraju upućivati na račune Uprave za trezor, kako bi tok novca mogao da se prati, piše u članku.
 
Novac su dobijale i organizacije koje na društvenim mrežama promovišu ekstremnno nacionalističke stavove, kao i udruženja koja su u privrednom prestupu zbog neobjavljivanja finansijskih izveštaja.
RSE se u tekstu poziva na podatke iz Državne revizorske institucije (DRI) o izveštaju o radu Uprave za saradnju sa dijasporom Vlade Srbije, na čijem čelu je do sredine maja 2024. bio Arno Gujon, u Srbiji medijski često eksponirani francuski državljanin, koji je u mladosti stasavao u redovima u Francuskoj desničarskog pokreta "Blok identitaraca".
 
Gujon je u Srbiju stigao pre 20 godina predstavljajući se kao humanitarac. Tokom 2015. godine dobio je srpsko državljanstvo, od 2020. je državni funkcioner, a član vladajućeg SNS-a od 2023. godine.
On je u međuvremenu postavljen na čelo novoformirane Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju pri Vladi Srbije, čije su nadležnosti, prema saopštenju Vlade, slične kao i one koju ima Uprava na čijem je čelu bio - "organizovanje, sprovođenja i podržavanje aktivnosti kako bi se u svetu predstavili srpska kultura, istorija, duhovnost, umetnost, jezik, nauka i sport".
 
Novi direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, koja je deo Ministarstva spoljnih poslova, još nije imenovan.
 
Zbog formiranja nove Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju u toku budžetske godine, Vlada je odlukom od 16. maja aktivirala sredstva budžetske rezerve. Sredstva u iznosu od 3,1 milion evra, a koja su u budžetu bila namenjena za kapitalne projekte, preusmerena su za rad nove institucije koju sada vodi Gujon.
 
Iz Vlade Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE zbog čega je, uprkos postojanju sektora u Ministarstvu spoljnih poslava sa istim zaduženjima, osnovana nova kancelarija kao i da li je osim Gujona bilo drugih kandidata za poziciju direktora.
  • Лана

    01.07.2024 20:23
    Разочаран
    Гујон-тешко разочарење.
  • Sabahudin

    01.07.2024 15:41
    Omerović
    Ovom gospodinu svaka čast. Namirisao je lovu i tako vešto je isisava da je to za udžbenike
  • gomba

    01.07.2024 12:52
    Patrijote imaju tu prednost da ne plaćaju poreze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.