Vladi Srbije predat zahtev za odustajanje od eksploatacije litijuma: Rok do 10. avgusta

Predstavnici Udruženja građana "Ne damo Jadar" predali su danas predsedniku Vlade Srbije zahtev za trajnu zabranu geoloških istraživanja i eksplotaciju litijuma i bora u Srbiji.
Vladi Srbije predat zahtev za odustajanje od eksploatacije litijuma: Rok do 10. avgusta
Foto: Beta (Amir Hamzagić)
Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar" izjavio je da je predaja zahteva poslednji čin pred radikalizaciju akcija.
 
"Naš zahtev je vrlo jasan i njime se štiti cela naša Srbija od pretvaranja u rudarsku koloniju", rekao je on.
Kokanović je naglasio da je rok za ispunjenje zahteva 10. avgust.
 
"Ako država Srbija i kompanija Rio Sava pokušaju da sprovedu projekat u delo pre isteka našeg datog roka, mi ćemo biti prinuđeni da krenemo u radikalizaciju pre 10. avgusta", kazao je Kokanović.
On je pozvao građane cele Srbije da prate situaciju i socijalne mreže aktivista i budu u pripravnosti za planirane blokade železničkog saobraćaja. 
 
U petak je u Loznici održan protest protiv kompanije "Rio Tinto" i Projekta "Jadar" za iskopavanje litijuma.
 
Marijana Trbović Petković, aktivistkinja udruženja "Ne damo Jadar", rekla je tada da imaju samo jedan zahtev. 
 
"Ukrali su 38.000 potpisa. Imamo samo jedan zahtev - zakonska zabrana primenjenih geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Rok je 40 dana, 41. dan, ne budu li usvojili zakon, blokiraćemo Srbiju", navela je ona. 
 
"Blokiraćemo Srbiju, ali nećemo maltretirati ljude po ulicama. Blokiraćemo ključne tačke železnice, da ne može Kinez iz Bora da vuče naše zlato. Blokiraćemo da ne može mafija iz Bosne da vuče ugalj", rekla je Marijana Trbović Petković.
  • Nenad

    02.07.2024 10:49
    Prodali Jadar štrajkaći
    Ajde svi što su protiv ne damo Jadar nek se izjasne dal su oni prodali Jadar ako među njima ima deset mi će se pridružimo nas 10000 na blokade.
  • Антун Чупак

    02.07.2024 10:16
    Господине Goran-e,ималу сте прилику пре месец дана па сте се уср....!!!
  • Vec

    02.07.2024 09:56
    Vec
    je uveliko SNS masinerija preko svojih medija pocela da najavljuje Rudarenje! Dovlace svoje”strucnjake analaliticare…”da ponavljaju ono sto im je naredjeno! Samo od tog posla nema nista 101%!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.