Stano: Nije isključena mogućnost priznanja Kosova

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da se ne isključuje mogućnost da priznanje nezavisnosti kosovske države bude posledica okončanja procesa pregovora Beograda i Prištine.
Stano: Nije isključena mogućnost priznanja Kosova
Foto: Beta/AP
Kako je dodao, to ipak nije cilj dijaloga o normalizaciji odnosa.
 
Stano je ponovio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine normalizacija odnosa, a da Evropska unija kao posrednik pomaže obema stranama da se taj cilj postigne.
 
"Dakle, tu nema nikakvog priznanja. Ali, naravno, logična posledica normalizacije bilo bi priznanje. Ali to je i dalje u procesu", izjavio je Stano, javlja Radio slobodna Evropa.
Pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu - Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka, donosiće svoje odluke u vezi sa tim pitanjem na osnovu "onoga što smatraju neophodnim i relevantnim", rekao je Stano i dodao da to nije pitanje koje se rešava u okviru dijaloga koji vodi EU.
 
Stano je potvrdio da je za 2. jul predviđen sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovrača.
Biće to nastavak diskusija nakon prošlonedeljenog pokušaja organizovanja susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
 
Kurti je razgovor sa Vučićem tada uslovio, pa do sastanka nije došlo.
 
Prema rečima Stana, na agendi susreta glavnih pregovarača biće hitnost početka primene sporazuma na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.
 
Taj sporazum su lideri postigli u februaru u Briselu, a o ankesu primene usaglasili su se u martu u Ohridu.
  • Vajni

    03.07.2024 13:49
    branitelji vekovnih srpskih ognjišta na Kosovu još nisu primetili da su stotine hiljada srpskih ognjišta ugašena u srbiji i preseljena po svetu bez želje da se vrate, jer im se smučila laž, licemerje, ucena, omalovažavanje, život u partijskoj klopci itd. Ni svoju decu niste u stanju da odbranite od nedostajanstvenog života i puštate ih da beže kud god sa pasošem u ruci.
  • Лиманац

    03.07.2024 00:01
    Косово и Метохија је Србија.
    Србија такву могућност неће и не сме да изабере.
  • Wox

    02.07.2024 23:04
    Kosovo
    Srbija je bila bombardovana da bi se na Kosovo uselio Bonstil. Drugačije nisu mogli da uđu na tu teritoriju. I sada treba nekome Srpsko priznanje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.