Trebješanin: Vlast koja poseže za zabranama otkriva svoju inferiornost

Vlast koja poseže za nedemokratskim merama otkriva svoju slabost i inferiornost, izjavio je psiholog Žarko Trebješanin.
Trebješanin: Vlast koja poseže za zabranama otkriva svoju inferiornost
Foto: Beta (Milan Obradović)
On je ocenio da su zabrane očajnički potezi vlasti i odraz njene nemoći da probleme reši na civilizovan način.
 
Osvrćući se na deportaciju Feđe Štukana i zabranu festivala Mirdita – Dobar dan, on je ukazao da "radikali presvučeni u evropsko odelo od dolaska na vlast nisu istinski bili za Evropu".
"Kada im je to potrebno za unutrašnju upotrebu, oni zaoštravaju antievropski kurs", rekao je Trebješanin i objasnio da je "namera vlasti da prikrije ustupke Evropi i da će još morati da daje dosta toga".
 
On je ukazao da, "pošto to dolazi na naplatu, vlast poseže za govorom mržnje, jačanjem antievropskog raspoloženja i guši svaku, čak i najbezazleniju kritičku misao".
Upitan o obrazloženju vlasti da je festival Mirdita - Dobar dan zabranjen iz bezbednosnih razloga, Trebješanin je ocenio da taj skup mogao da smeta samo maloj grupi huligana.
 
Kako je predočio, takvom odlukom se krši Ustav i narušava pravni sistem, jer se ne zasniva na zakonu, već na nečijoj subjektivnoj i proizvoljnoj oceni.
 
Prema njegovim rečima, vi time priznajete da država ne može da radi ono što je njena uloga i da praktično ne postoji.
 
"Na delu je potpuno pogrešno i apsurdno pokazivanje moći vlasti da može da zabrani ono što joj se ne sviđa i time povlađuje nacionalistima", obrazložio je Trebješanin i naglasio da je, nasuprot tome, cilj Festivala bio da ojačaju kulturne veze i međusobno poverenje, umesto pogleda iz rovova.
 
On je primetio da je problem što vlast optužuje za izdaju neke nevladine organizacije da bi "maskirala upravo to što zaista jeste izdaja nacionalnih interesa".
 
"Ako vi možete da dovodite Rio Tinto i ponašate se kao lobista, kao PR Rio Tinta, najviši naši državnici, predsednica Skupštine i predsednik države, ako to nije izdaja, onda ja stvarno ne znam šta je zaista izdaja", ocenio je Trebješanin.
  • Miloš

    02.07.2024 15:02
    Pošto je EU donela niz kojekakvih zabrana po njemu su oni pukli skroz.Ili se to odnosi samo na Srbiju.
  • Neo NSovac

    02.07.2024 08:46
    Huligani na kosovo
    Da osnuju paramilitantnu grupu, vidim svi su nabrijani i ludi, i svi su za Kosovo spremni, u protivnom se bodu po gradu pa bolje da budu produktivni pa neka idu da bodu dole ove sto su im uzeli njihovu zemlju!
  • zztop

    01.07.2024 20:14
    U strahu su velike oči ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.