Ambasador Hil: Ne razumem odluku o zabrani festivala "Mirdita, dobar dan"

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da ne razume odluku o zabrani festivala "Mirdita, dobar dan", jer je reč o događaju koji podstiče saradnju između Srbije i Kosova.
Ambasador Hil: Ne razumem odluku o zabrani festivala "Mirdita, dobar dan"
Foto: Beta (Milan Ilić)
"Iznenađen sam tom odlukom. Nisam to očekivao. Uvek postoje bezbednosni razlozi, to mi je jasno. Ali ne razumem ovu odluku. Ovaj festival je bio odličan za Srbiju, održavao se već 10 godina. Bavi se pitanjem kako sarađivati sa drugima u celom regionu. Dakle, što se mene tiče, ne razumem zašto bi se takva prilika propustila", rekao je Hil u intervjuu za časopis "Diplomacy and Commerce".
Podsetio je da je taj festival pod pokroviteljstvom Evropske unije i rekao da EU pokušava da uspostavi normalizovane odnose između Kosova i Srbije.
 
"To znači, pre svega, smanjenje tenzija, ali znači i posebno ideju o međusobnoj saradnji na pitanjima. Dakle, normalizacija je ono što EU traži. Gledajući dalje, mislim da je važno razumeti da, ako možete imati, kako to Evropljani nazivaju, 'normalizaciju' koja je fundamentalna, široko zasnovana i pravno obavezujuća, možete izgraditi veoma jaku platformu na kojoj možete graditi druge stvari", kazao je Hil.
Prema njegovim rečima, ukoliko nema normalizacije, "to znači nestabilnost, to znači probleme".
 
"I dok Evropljani žele da vide Srbiju među njima, unutar svojih struktura, žele da Srbija reši ili barem adresira svoje probleme pre nego što uđe u EU. Dakle, mislim da su veoma fokusirani na normalizaciju, a i mi smo", naveo je Hil.
  • Perica

    04.07.2024 07:10
    Demencija
    Je strasna stvar isti ko njegov predsednik zaboravio sta su nam uradili, trazi nemoguce jer on smatra da je to u redu. I on i drugi ambasadori u Srbiji treba da se ponasaju po zakonima ili treba ih proglasiti nepozeljnim ako treba svaki dan neka ih menjaju dok ne shvate cemu sluze ambasadori mada smo i mi krivi xa to.
  • Rajko

    03.07.2024 18:32
    Ni mi ne razumemo sta ti rsdis u Srbiji,ali i ne razumemo ni tebe ni ove domace "mozgove"kojima ne smeta neodrzavanje bilo kakvih manifestacija na nasoj okupiranoj teritoriji. Po svima vama bitno je da mi ovde budemo divni,a za siptare nije bitno. Oni mogu da rade sta hoce.
  • Лиманац

    02.07.2024 23:59
    Забрињавајуће је да један амбасадор не разуме устав земље у којој је амбасадор.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija