Analitičari: Može li Vučićevo pristajanje na kopanje litijuma ozbiljno da poljulja njegov režim

Ponovo aktuelizovana priča ili namera prihvatanja otvaranja rudnika litijuma, otvara pitanja poput tog da li protesti protiv iskopavanja litijuma mogu da na ozbiljan način poljuljaju režim.
Analitičari: Može li Vučićevo pristajanje na kopanje litijuma ozbiljno da poljulja njegov režim
Foto: Beta/Milan Obradović
Postavlja se pitanje da li protesti mogu da ugroze pun mandat Vučićeve vlasti i da utiču na prevremene izbore. Ili jednostavnije i malo preciznije, da li otvaranje rudnika litijuma može da dovede do radikalnije promene vlasti u Srbiji, prenosi Danas.
 
Podsećaju na to da je nakon niza protesta i blokiranja ključnih saobraćajnica od strane ekoloških aktivista krajem 2021. godine, vlast stavila navodnu tačku na projekat Jadar, što je potom izneverila.
Kako za Danas kaže sociolog Srećko Mihailović, pun smisao ima samo prva mogućnost, odnosno ishod prvog pitanja.
 
"Eko-protesti, masovni i dugotrajni, dobro organizovani uz jasno određene ciljeve, mogu da ozbiljno poljuljaju aktuelnu vlast Aleksandra Vučića. Druga dva manje-više ista upita, odnosno mogućnosti ugrožavanja punog mandata od naroda izabranih vlastodržaca (izabranih bilo legalno bilo nelegalno, bilo legitimno, bilo nelegitimno) i uticaj protesta na održavanje prevremenih izbora, možemo odmah odbaciti jer se njihova nerealnost pokazala u drugoj polovini prošle i prvoj polovini ove godine. Pokazalo se, naime, da niti skraćivanje mandata, niti prevremeni izbori ne daju željene rezultate onima koji bi da istinski menjaju vlast", smatra sagovornik Danasa.
On dodaje da bi pristajanje vlasti na kopanje litijuma u Zapadnoj Srbiji ozbiljno poljuljala aktuelnu vlast.
 
"Tvrdim da ovakva vlast i ovakva opozicija, ma koliko se vlast ljuljala, ne mogu da dovedu do promene kartela na vlasti", kaže sagovornik Danasa,
 
Da je ta mogućnost postojala, ona bi bila iskorišćena bilo 17. decembra bilo 2. juna, dodaje on.
 
"Tada se vlast ne bi samo ljuljala već se i valjala po ulicama Beograda, Niša, Čačka i još nekoliko gradova. Ali, nije bilo nikog da tu vlast uzme u svoje ruke", napominje Mihailović.
 
Prema rečima Predraga Lacmanovića, izvršnog direktora agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, aktuelna pobuna protiv iskopavanja litijuma nema nikakvu snagu da "poljulja" aktuelni režim.
 
Kako dodaje, za razliku od demontracija koje su krajem 2021. godine bile uspešne i "naterale" vlast da odstupi od namere dozvoljavanja da se litijum iskopava u Srbiji, sada i kompanije Rio Tinto i vlast ispostavljaju argumente koji govore u prilog tezi da to neće uništiti životnu sredinu.
 
"Svaki od tih rudnika po svetu je drugačiji… Nisam stručan, ali vidim da se sada ispostavljaju i drugačiji argumenti… Mislim da ne može doći do pada vlasti na ovom pitanju", smatra Lacmanović.
 
Sada imamo na delu i drugu stranu, dodaje, u odnosu na vreme kada je kopanje litijuma građanima bilo prikazano kao bacanje atomske bombe na Srbiju.
 
"Onaj koji je te proteste predvodio kao ativista, Savo Manojlović, to više nije. On je sada političar, što, takođe, stavlja pod drugačije svetlo angažman", dodaje sagovornik Danasa.
  • Milovan

    03.07.2024 21:07
    Neće a ako vam je za utehu čak i da se to desi rudnik litijuma će sigurno raditi ko god bio na vlasti Ni prethodna vlast koja je dovela Rio tinto nije zbog toga pala.Opozicioni političari moraju ozbiljnije da rade ako hoće da sklone ovog a ne da se nadaju nekom čudu koje se neće desiti
  • Мика

    03.07.2024 17:59
    Грешка
    Нарад не воли лажове. Речено је да се неће рударити. Па да видимо
  • Гоги

    03.07.2024 17:09
    Гоги
    Вучић је био готов 2023 са Мајским Протестима али неком није одговарало и није имао користи од његове смене! Народ...добро један написа са оваквим има Вучић још дуго да влада дугоооо!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija