Forum stručnih srednjih škola: Najpopularnije su medicinske škole - ti mladi će otići iz zemlje

Forum srednjih stručnih škola saopštio je da se iz upisa u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. može zaključiti da je popularnost medicinskih škola i dalje najveća.
Forum stručnih srednjih škola: Najpopularnije su medicinske škole - ti mladi će otići iz zemlje
Foto: Pixabay
U nekim sredinama, kao što je slučaj u Novom Pazaru, za upis na smer medicinski tehničar bilo je potrebno minimum 91,6 poena, a za smer zubni tehničar 88,6 poena, dok je za smer farmaceutski tehničar bilo neophodno minimum 87,9 bodova.
 
U Vranju je za Medicinsku školu, smer medicinska sestra, bilo neophodno minimalno 91,66 bodova, a u Leskovcu 89,35.
 
"Ovo nam pokazuje da su odlični đaci, čak i vukovci, upisivali medicinske škole. Ovi podaci nam takođe pokazuju da je trend da će većina posle završene srednje škole otići u inostranstvo, gde su primanja za ove profile značajno veća nego kod nas", istakao je Forum.
U saopštenju se poziva na povećanje plata zdravstvenim radnicima kako mladi ne bi otišli iz zemlje.
 
Dodaje se da su među popularnim srednjim stručnim školama i Vazduhoplovna akademija, gde se za jedno mesto prijavilo i po četiri učenika, a gde je minimalan broj bodova za upis na smer aviotehničar bio 89,26.
 
Ističe se da su popularni i ugostiteljstvo i turizam, a da je razlog dobra praktična nastava i da se može zaključiti da će razvojem turizma i hotelijerstva samo u Beogradu u bliskoj budućnosti biti potrebno više od 100.000 radnika tog profila.
Forum je dodao da su elektrotehničke škole, naročito IT smer, doživele pad kada je reč o minimalnom broju poena za upis.
 
Dodaje se da se gimnazije tradicionalno popunjavaju u velikim gradovima blizu univerziteta i visokih škola, ali da je zabrinjavajući podatak da su gimnazije u manjim sredinama poput Jagodine, Paraćina, Bora, Zaječara, Knjaževca, Velike Plane, Čačka i drugih mesta "ostale poluprazne ili je ostalo mesta koja mogu biti popunjena u drugim upisnim rokovima".
 
Forum je dodao da Srbija oskudeva u dobrim majstorima, a pojedine srednje stručne škole godinama ne mogu da popune mesta iako su u pitanju zanimanja koja su deficitarna i dobro plaćena.
 
"Na primer, zavarivači mogu da imaju primanja kao radnici u IT sektoru, ali je interesovanje za ovaj profil i dalje jako malo", istakao je Forum.
 
Dodaje se da bi poljoprivredne škole trebalo da budu među najtraženijim u Srbiji.
 
"Zato apelujemo na nadležne da urade sve što je u njihovoj moći kako bi ovi profili bili promovisani. Takođe, predlažemo da se uradi bela knjiga za poljoprivredne škole", naveo je Forum.
  • @Miki Jasna Budo

    04.07.2024 03:25
    i ostali neskolovani botovi
    Uvedite placanje pa ce se odlaziti i pre skolovanja tj. posle osnovne.
    A vi se lecite kod travara, vracara i naprednih kursadzija, posto ni veterinara nece biti. Dok ne pocrkate od sopstvene pameti
  • Budo

    03.07.2024 20:21
    Jano
    Dobro je tebi JANO u ovoj kaljuzi kad si još ovde ili si totalno nesposobna pa te napolju nigde neće
  • Budo

    03.07.2024 20:14
    Naplatiti školarinu
    Svima koji odlaze a ovde se besplat o školovali naplatiti školarinu pa idite s milim bogom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.