Manojlović: Ono što se ne reši u institucijama, rešavaće se na ulicama

Direktor kampanje pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović rekao je da će se stvari koje se ne budu rešavale u institucijama, rešavati na ulicama.
Manojlović: Ono što se ne reši u institucijama, rešavaće se na ulicama
Foto: Media centar Beograd
Dodao je da to nije pretnja već društvena zakonomernost.
 
On je, odgovarajući na pitanje Insajdera kako smo od izjave nekadašnje premijerke Ane Brnabić da je za vladu na projekat Jadar stavljena tačka, došli do izjave predsednika Srbije da bi rudnik litijuma mogao biti otvoren 2028. godine, rekao da je to očekivano i da je pokret "Kreni-promeni" upozoravao na to.
"Mi smo bili potpuno svesni da je sve što se desilo 2021. i 2022. godine bila jedna dobijena bitka, dva promenjena zakona i ukidanje prostornog plana Jadar. I to jeste jedna vrsta najveće građanske pobede od 5. oktobra, ali potpuno smo bili svesni da je vlast tada ustuknula i da je čekala da prođu dva izborna ciklusa. Ono što sada vidimo je kršenje sopstvenih odluka, sve vreme smo upozoravali na lobističke tekstove Rio Tinta, ukazivali da javni servis ignoriše javnu raspravu, da je izvršen državni udar nestavljanjem narodne inicijative u ustavnom roku. Ali isto smo tako upozoravali da se krši zakon o lobiranju i zakon o informisanju jer ste imali navalu lobističkih tekstova čiji je cilj bio da sprovedu neku vrstu lobotomije javnog mnjenja", istakao je Manojlović.
On je ocenio da je u pitanju borba za dve vizije Srbije, jednu koju su namenili Rio Tinto i vlast, a to je neka vrsta figurativne afričke kolonije, a druga vizija je vizija Srbije kao moderne evropske zemlje.
 
"Narod Srbije će imati koristi od iskopavanja litijuma onako kao što narod Konga ima koristi od iskopavanja dijamanata", zaključio je Manojlović.
 
Povodom objavljene studije uticaja na životnu sredinu i stavova dela naučne zajednice koja se protivi projektu Jadar, Manojlović je izjavio da vlast očigledno ima problem sa pravim diplomama, dodajući da postoje eksperti koji podržavaju stavove vlasti ali da oni nisu u vrhu nauke.
 
"Oni sada nipodaštavaju najveća naučna imena, između ostalih i akademike koji su stali iza stava da Srbije ne treba da bude ekološki uništena, nipodaštavaju zvaničan Odbor za zaštitu životne sredine Beogradskog univerziteta", istakao je Manojlović. 
  • NN

    05.07.2024 13:36
    Uiica
    Pa, imao je prilike da se dokaže na izborima, ali ipak nije tako lep i pametan kao što misli. Više mu se dopada ulica, dešava se, čovek bude rođen za nešto, možda je kod njega to ulica!
  • Vlada

    04.07.2024 13:29
    @Fića

    Stotine hiljada "radnika" koji su sedeli u preduzećima koja su propala 90-tih i vrteli palčeve, sve glasajući za iste te koji su ih i uništili. I onda su podigli iste takve tupave džabalebaroše poput tebe na kuknjavi o nepravdi koja im je učinjena. Pa pravda bi bila da je i njih i njihove vođe snašlo isto.
  • MiILIon

    04.07.2024 12:55
    Kako su se SNS botovi raspisali da prikažu kako je prošle godine na protestima protiv Vučića u BG bilo samo 100 hiljada ljudi. Pročitajte i prepoznajte te botovske poruke.
    Prošle godine 19.maja na protestu u BG je bilo 1 milion ljudi, pogledajte YT snimke. Oni su od tada preplašeni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.