Tužilaštvo se oglasilo u vezi sa lažnim snimkom Miloša Vučevića kreiranim veštačkom inteligencijom

Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala podnet je zahtev za prikupljanje obaveštenja u vezi sa lažnim snimkom nepostojeće izjave premijera Miloša Vučevića, koji je kreiran uz pomoć AI.
Tužilaštvo se oglasilo u vezi sa lažnim snimkom Miloša Vučevića kreiranim veštačkom inteligencijom
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Ovaj zahtev podnelo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.
 
"Pomenutim zahtevom zatraženo je uklanjanje predmetnog naloga sa društvene mreže, uz prethodno prikupljanje podataka o nalogu i njegovom korišćenju od pružaoca usluge 'Meta Pltaforms'", saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.
Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu apeluje na građane da prilikom korišćenja interneta budu obazrivi i da pažljivo čitaju tekstove i gledaju, odnosno slušaju audio i video zapise na internetu, te da ukoliko su usled ovog ili sličnih događaja dovedeni u zabludu da na svoju štetu nešto učine, podnesu prijavu dolaskom u prostorije tužilaštva ili putem elektronske poste vtk@vtk.jt.rs.
Podsetimo da je Kabinet predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića saopštio da se na Fejsbuku pojavio lažni snimak kreiran veštačkom inteligencijom u kome je predstavljena njegova nepostojeća izjava. Dodao je da je tako zloupotrebljen njegov lik i delo.
 
Generisanim glasom su objavljeni podaci o nepostojećim projektima vlade na Fejsbuk nalogu "Corvus01", navedeno je u saopštenju.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova, policijski službenici uprave za tehniku SBPVTK, obratili su se kompaniji Meta, kako bi se uklonile navedene objave i dostavili podaci o administratoru naloga.
 
Podneta je krivična prijava protiv NN lica i radi se na utvrđivanju identiteta osobe koje stoji iza profila na kom je objavljen lažni video.
  • Imre

    04.07.2024 11:52
    Dvostruku standardi
    Vec nekoliko dana na Fejzbuku Rade Serbedzija koriscen u promociji nekog laznog leka.Radin glas izmenjen sa slicnim glasom,gde se jasno uocava kriminalni postupak u obmanjivanju naroda.Za Vucevica odmah istraga,dok za ove kojih ima vise od glumaca d doktora niko nije uhvacen i kaznjen uz obavestenje i upozorenje da su prevaranti kaznjeni.
  • Yugo45

    04.07.2024 11:28
    Dok se u svetu veštačka inteligencija koristi u istraživanju lekova, razvoju tehnoloških procesa i rešavanju problema, kod nas se ljudi bave ovakvim stvarima, koje su naravno na pinku videli. Ako nestanemo kao narod biće to potpuno zasluženo.
  • Циркус Колорадо

    04.07.2024 09:36
    Данас у вашем граду
    Следећи пут када се буде обраћао нацији нека се огрне заставом као друг AV у генералној скупштину УН или нека стави жуту капу на главу,ми грађани ће мо знати да је то прави премијер и да не лаже чим зине ,а хакери немогу да убаце глас Душка Дугоушка Шефе који ти је враг ,него оригинал Милош који не лаже са затвореним устима као трбухозборац

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.