Transparentnost Srbija predložila izmenu zakona o medijima: Ministarstvu upućeno više zahteva

Transparentnost Srbija saopštila je da je dostavila Ministarstvu informisanja i telekomunikacija predlog za dopunu nacrta Akcionog plana Medijske strategije za 2024-2025. godinu.
Transparentnost Srbija predložila izmenu zakona o medijima: Ministarstvu upućeno više zahteva
Foto: 021.rs
Ovom dopunom TS traži da se spreči da javni funkcioneri diskriminišu medije, na primer da odbiju da daju izjave na konferenciji za novinare.
 
Transparentnost traži da se dopuni Zakon o javnom informisanju i medijima pravilima o nabavci usluga oglašavanja javnog sektora.
Pravila bi trebalo da spreče rasipanje javnih resursa zarad kupovine medijskog uticaja i da obezbede da se odabir medija vrši u konkurentnom postupku i na osnovu relevantnih kriterijuma.
 
Izmene su takođe hitno potrebne zbog učestale pojave da se kroz pojačane nabavke medijskih usluga i istovremeno smanjenje izdvajanja za medijske konkurse, novac dodeljuje medijima koji zbog kršenja profesionalnih standarda ne bi mogli da ga dobiju na konkursima.
Traži se i da se predvidi način praćenja drugih ugovornih angažmana između medija i javnog sektora poput "ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji".
 
Transparentnost je predložila i da se kroz Zakon o javnom informisanju urede pravila u vezi sa donacijama i sponzorstvima između javnog sektora i medija.
 
Predloženo je i da se precizira način na koji će se pratiti ima li napretka u ostvarivanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i da se kroz izmene Zakona o elektronskim medijima obezbedi da Regulatorno telo za elektronske medije blagovremeno pokreće postupke u svim slučajevima kada uoči kršenje zakona.
 
Transparentnost je predložila da se propiše način praćenja da li organi vlasti ispunjavaju svoju obavezu objavljivanja podataka u mašinski čitljivom obliku.
 
"Iako ova obaveza postoji već šest godina, trenutno ni jedan državni organ ne vrši nadzor nad njenom primenom", dodala je Transparentnost

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija