Malinari u ponedeljak sa ministrom Martinovićem u Arilju o ceni i neplaćanju otkupljenog voća

Predsednik uduženja proizvođača malina "Vilamet" Mileta Pilčević izjavio je da ih je Ministarstvo poljoprivrede pozvalo u ponedeljak, 8. jula, na razgovor oko otkupne cene malina.
Malinari u ponedeljak sa ministrom Martinovićem u Arilju o ceni i neplaćanju otkupljenog voća
Foto: Pixabay
Razgovaraće i o kašnjenja u isplati preuzetog voća, a najavljeno je da će na taj sastanak doći i ministar poljoprirede Aleksandar Martinović.
Pilčević je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede na zahtev tog uduženja da još jednom razgovaraju jer će u suprotnom preduzeti radikanije mere i organizovati protest pred Vladom Srbije u Beogradu, predložilo da organizuju zajednički sastanak sa vlasnicima hladnjača.
 
"Iz Ministarstva poljoprivrede su nas pozvali na sastanak i oni će ga organizovati, pozivanjem otkupjivača, a mi nemamo ništa protiv da pozovu i druga uduženja proizvođača malina", rekao je Pilčević.
Naveo je da je to udruženje tražilo da se sastanak održi u Arilju, gde je sedište proizvodnje i najvećih otkupljivača, a dolazak je najavio i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.
 
"Nećemo više da idemo u Beograd, ako odemo, to će biti protest pred vladom ako se ne nađe neko rešenje za nisku otkupnu cenu maline od 220 do 250 dinara po kilogramu, a u trgovinama je i po 2.000 dinara", rekao je Pilčević.
 
Dodao je da će na sastanku tražiti da se utvrdi jedinstvena otkupna cena za celu Srbiju i da nigde u svetu ne važi pravilo da otkupna cena, kako tvrde neki otkupljivači, nema veze sa cenom u trgovinama. 
 
Istakao je da je veliki problem i to što otkupljivači kasne sa plaćanjem preuzete maline jer tvrde da ne mogu da dobiju kredit, pa onda proizvođači nemaju novac da plate berače.
 
Pilčević je rekao da će uskoro početi i berba kupina, te da treba utvrditi otkupnu cenu i tog voća.
 
Prošle godine kupine su, prema njegovim rečima, otkupljivane po 80 dinara za kilogram i mnogi su uništili to voće, pa je nelogično da pada ponuda, a i cena.
 
Kilogram malina se ovih dana na pijacama prodaje po ceni od 600 do 700 dinara.
  • Milovan

    04.07.2024 21:18
    Svake godine isto.Malinari ne sklapaju ugovor sa državom kao što to ne rade ni ostali voćari već sa hladničarima i trgovcima pa cenu i sve ostalo dogovarajte sa njima.Svake godine ista priča ako ne bude po vašem isećiće maslinjake.Pa isecite ih već jednom ako vam se ne isplati.
  • xqt

    04.07.2024 19:41
    Poznato
    Ljudi s velikim ušima ne čuju uvek dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija