EU i SAD od Srbije traže da se distancira od Rusije - nakon što je Beograd ugostio zamenika Lavrova

Evropska unija je ponovo pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu nakon što je Beograd ugostio zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška.
EU i SAD od Srbije traže da se distancira od Rusije - nakon što je Beograd ugostio zamenika Lavrova
Foto: MUP/ilustracija
Gruško se 2. jula sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tokom boravka u Beogradu imao je sastanke i sa drugim visokim srpskim zvaničnicima.
 
"Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni sa ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom Rusije protiv Ukrajine", navodi u izjavi za Radio slobodna Evropa portparol EU.
Dodaje se da Savet EU prepoznaje humanitarnu i drugu pomoć Srbije Ukrajini, ali i da očekuje da se Srbija, kao država kandidat za članstvo u EU uskladi sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.
 
Američki Stejt Department u odgovoru na upit RSE je naveo da Sjedinjene Američke Države "ne veruju da bilo koja zemlja Rusiji trebalo da da platformu za promovisanje njenog agresorskog rata protiv Ukrajine".
"Zemlje Zapadnog Balkana, kao i čitava Evropa, imaju dubok ulog u ishodu ruskog rata protiv Ukrajine, koji ugrožava temelje uspostavljenog međunarodnog poretka i bezbednosti. Zato je od ključne važnosti da nastavimo da stojimo zajedno u suočavanju sa agresijom Rusije", naveli su u Stejt Departmentu.
 
Sa kim se Gruško sve sastao u Beogradu?
 
Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Gruško je imao "dobar razgovor", kako je to sam Vučić objavio na svom Instagram nalogu, 2. jula.
 
"Razmotrili smo sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocenili ih kao vrlo dobre", napisao je Vučić u svojoj objavi na Instagramu nakon sastanka sa Gruškom.
 
Dan ranije zamenik Lavrova sastao se sa potpredsednikom Vlade i ministrom policije Ivicom Dačićem. Susrete je imao i sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vulinom i ministrom Nenadom Popovićem. Obojica su na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog bliskih veza sa Kremljom.
 
Na listi srpskih zvaničnika sa kojima se Gruško sastao je i Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije.
 
Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u treću godinu, za to vreme Srbija se nije odrekla veza sa Rusijom. Zvanično, Beograd podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali odbija da uvede sankcije Moskvi.
 
Svoje odbijanje pravda prijateljskim vezama sa Rusijom, ali i podrškom koju od nje dobija na međunarodnom planu.
 
Ovo nije prva poseta zamenika Lavrova Srbiji od početka rata. Gruško je boravio u Beogradu i u oktobru 2022. godine. No, tada je javnost Srbije o toj poseti saznala od ruskih zvaničnika i medija.
 
Reč je o performansu bez suštine. Tako posetu ruskog zvaničnika ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) Darko Obradović iz nevladinog Centra za stratešku analizu u Beogradu.
 
"Saradnja Srbije i Rusije u ovom trenutku se svodi na relativno zvučnu, medijsku propagandnu aktivnost koja faktički neće dati nikakvih suštinskih", kaže Obradović.
 
Takvu ocenu Obradović temelji na argumentima da "Rusija više nema šta da ponudi i ne može da ponudi Srbiji u oblasti bezbednosti".
 
Za razliku od prethodne posete Gruška Beogradu, o ovoj su zvaničnici izveštavali kroz saopštenja.
Kako su o poseti Gruška izvestili ruski mediji?
 
"Izuzetan nivo odnosa sa Ruskom Federacijom" i najavljena "bliska saradnja" preko MUP-a Srbije. Tako je poseta Gruška Srbiji 1. i 2. jula, zabeležena u ruskim medijima.
 
Ruske državne agencije TASS i Ria Novosti se u izveštajima pozivaju na saopštenja Vlade Srbije i Vučićevu objavu na Instagramu. Naglašava se "podrška Rusije teritorijalnom integritetu Srbije" i podrška po pitanju Rezolucije UN o Srebrenici.
 
Ruske državne agencije su prenele izjave potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina u kojima je naglasio "prijateljstvo i međusobno uvažavanje" dve zemlje. Rusija ne priznaje nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine. TASS je objavio i da je Gruško tokom posete Beogradu sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije Nenadom Popovićem položio vence na spomen obeležje Oslobodiocima Beograda, Večnu vatru i Spomenik Crvenoj armiji.
 
"Medijsko-propagandno partnerstvo Srbije i Rusije"
 
Za Darka Obradovića iz nevladinog Centra za stratešku analizu u Beogradu saradnja Srbije i Rusije se u aktuelnom momentu svodi na medijsko-propagandno partnerstvo.
 
"To je igra koju je Rusija zajedno sa Srbijom prihvatila. U budućnosti ćemo svedočiti takvim aktivnostima, ali neće biti suštinskih realizacija i to je samo lagan način da se "ne prelomi preko kolena" viševekovno 'bratstvo'", pojašnjava Obradović.
 
Kaže da je jasno da se Srbija priklonila Ukrajini. Na pitanje na osnovu čega to zaključuje, Obradović kaže da se to, pre svega, ogleda u rezolucijama i deklaracijama iza kojih je Srbija stala, a koje izražavaju podršku Ukrajini i osuđuju rusku invaziju i predsednika Rusije Vladimira Putina.
 
Tekst u celosti čitajte na RSE.
  • Darko

    05.07.2024 16:56
    Pitajte eu od 200god sta su nam porucivali pa nista,te uradite ovo,ono ucete u eu,I evo 24 godine nismo u eu,dosta eu lazi,narod nije glup ni lud
  • МК

    05.07.2024 16:22
    Pamet
    Naravno, ti pametni plaćaju sve što zavisi od energje, a sve zavisi, sedam puta skuplje bežeći iz "kremaljskog zagrljaja". Dalje da ne nabrajamo! Svi pametni kao VI! Izvinite, a kako su to oni po Vama bili u nekom kremaljskom zagrljaju, a sada nisu, pa su zato pametni.
    Čak i Nemci, onaj deo koji je, po Vama, bio u "kremaljskom zagrljaju" nisu usrećeni politikom svoje vlade, što se vidi po tome kako stranke stoje i kako će tek da stoje?
    Možda je vreme da se Vi pobrinete za svoju sopstvenu pamet, a ovaj naroda zna kuda treba ići i kome verovati. Bez Rusije Srbi ne bi imali državu, ali to Vi verovatno ne znate, a i kasno je da učite.
    Inače, u čiji biste zagrljaj vi? EU? Jedva nas čekaju tamo, ni to niste primetili?
  • Memori

    05.07.2024 10:45
    Mislite na ničim izazvan napad NATO na Srbiju! Što se tiče USA i EU da idete vi malo u Bože me oprosti! Naravno ničim izazvani

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija