Đurđević Stamenkovski predsedavala Savetom za starenje

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski predsedavala je danas konstitutivnom sednicom Saveta za starenje i međugeneracijsku saradnju u Palati Srbija.
Đurđević Stamenkovski predsedavala Savetom za starenje
Foto: Pixabay
Taj Savet će se baviti merama u okviru procesa starenja, promocije međugeneracijske saradnje i vođenja zdravog i aktivnog starenja tokom celog životnog ciklusa.
Đurđević Stamenkovski je podsetila  na to da je obrazovanje Saveta za starenje i međugeneracijsku saradnju, na osnovu odluke Vlade Srbije o 13. juna, predviđen "Strategijom aktivnog i zdravog starenja", koja je usvojena 2023. godine u cilju podsticanja saradnje državnih organa, stručnih i strukovnih organizacija i udruženja na polju poboljšanja kvaliteta života.
Najstarije stanovništvo živi u Istočnoj i Južnoj Srbiji, te bi jedna od narednih sednica Saveta trebalo da bude održana upravo u nekom od gradova na tom području, koji beleže najveći udeo starog stanovništva, saopšteno je iz kabineta ministarke.
 
Predloživši da naredna sednica Saveta bude 1. oktobra, kada se obeležava Međunarodni dan starijih osoba, ona je naglasila, da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju poseban značaj pridaje i starijim osobama kao veoma važnom delu društva.
 
"U skladu sa ulogom koju imamo i koju nam je dodelila Vlada Srbije, pružamo svu neophodnu stručnu i administrativno-tehničku pomoć u realizaciji ciljeva iz naše Strategije o aktivnom i zdravom starenju - da se starije osobe osećaju sigurno i korisno u našem društvu, da ne budu gurnute na marginu, već da ih aktivno uključujemo u sve oblike društvenog angažovanja, koji uvažavaju njihove potrebe i u skladu su sa njihovim mogućnostima", istakla je ona.
 
Sednici su prisustvovali i članovi Saveta, predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja, Ministarstva kulture, Ministarstva sporta, Ministarstvo turizma i omladine, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, PIO Fonda, Republičkog zavoda za statistiku, Nacionalne službe za zapošljavanje, Agencija za kvalifikacije, kao i više fakulteta, Institut društvenih nauka, Saveza penzionera Srbije, Udruženja penzionera, kao i Krovne organizacije mladih Srbije.
  • Milutin

    05.07.2024 16:57
    Ako se učlanim,hoću li sporije stariti?
  • Cocco

    05.07.2024 10:11
    Koliko vidim, od Milice zavetnice, polako postaje Milica savetnica.
    Dakle:
    Draga Saveta, ja imam 76 godina, a medicinska sestra u Staračkom domu ima 27.
    Pitanje, ako joj izjavim večnu ljubav, da li će mi biti olakšano dalje staranje i hoću li se pored nje osećati mlađe?
  • Realista

    05.07.2024 09:33
    savet za starenje...
    ... ili kako žvakati jeftini parizer bez zuba dok mi ispijamo vino od 1000eur po boci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija