SPC apeluje na roditelje i učenike: Odbranite svoje pravo na pohađanje verske nastave

Srpska pravoslavna crkva apelovala je na roditelje i učenike da ostvare i odbrane svoje pravo na pohađanje predmeta verska nastava "ma kojoj verskoj zajednici pripadali".
SPC apeluje na roditelje i učenike: Odbranite svoje pravo na pohađanje verske nastave
Foto: 021.rs
Pozvali su direktore škola i nadležne organe "da poštuju prava verujućih ljudi i njihove dece".
Kako se navodi u saopštenju, javno ukazivanje patrijarha SPC Porfirija na zlonamerno postupanje nekih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji prema učenicima i njihovim roditeljima izazvalo je "buru rekacija u javnosti".
Dodaje se da dopis školama kabineta predsednika Skupštine opštine Trstenik, u kome se navodi da nije dozvoljeno da predstavnici škole vrše agitaciju na učenike oko toga da li će izabrati građansko vaspitanje ili versku nastavu, svedoči o tome da se ni posle dve godine od apela, stvari nisu značajno promenile.
 
"Dovoljno je napomenuti da je u toku školske 2023/24. godine prosvetna inspekcija utvrdila nepravilnosti u vezi sa izvođenjem Verske nastave u čak dvadeset i jednoj beogradskoj školi. U pojedinim beogradskim gimnazijama grupe za Versku nastavu sadržale su neretko i više od 45 učenika, što je praktično onemogućilo izvođenje nastave", navodi SPC.
  • Sino

    06.07.2024 23:30
    Glupost
    Koja glupost pa roditelji popunjavaju anketu a ne đaci. Čine se zaludni bave
  • Sabahudin

    06.07.2024 07:05
    Omerović
    Verska nastava je, kao i mnogo šta drugo, uništena od strane bahatog i nestručnih pojedinaca koji su dobili blagoslov SPC da budu tzv veroučitelji/veroučiteljice. Jednostavno rečeno: propala stvar...
  • Jaforidza

    05.07.2024 20:02
    Država i narod plaća crkvu, država i narod plaća zaglupljivanje dece u vidu verske nastave... Ko hoće da mu deca budu glupa neka ih vodi u crkvu na nastavu, ionako crkva dobija od države sve što poželi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija