Državljanki Rusije odbijen zahtev za boravak u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbilo je zahtev državljanki Rusije Irini Tereh za odobrenje privremenog boravka u Srbiji, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).
Državljanki Rusije odbijen zahtev za boravak u Srbiji
Foto: 021.rs (arhiva)
Rešenje o odbijanju privremenog boravka objavila je Irina Tereh koja sa suprugom i sinom živi u Banji Koviljači od 2019. godine.
 
Ona je tražila odobrenje privremenog boravka u Srbiji po osnovu spajanja porodice - sa maloletnim sinom Markom koji ima boravišnu dozvolu na tri godine.
U rešenju Policijske uprave u Šapcu od 4. jula, koje je Tereh objavila, piše da se odobrenje prviremenog boravka odbija jer to zahtevaju razlozi zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana.
 
Kako prenosi RSE, u rešenju se ne navode razlozi zbog kojih policija smatra da je Irina Tereh bezbednosni rizik za Srbiju.
"Kako je moguće da nam je posle pet godina legalnog boravka i rada uskraćena mogućnost življenja i rada", napisala je Irina Tereh, uz konstataciju da će sada sve troje morati da napuste Srbiju.
 
Od 2019. tročlana porodica Tereh živi u Banji Koviljači kod Loznice gde su kupili kuću u kojoj su izdavali apartmane. Krajem prošle godine ukinuta im je boravišna dozvola sa obrazloženjem nadležnih da u Srbiji predstavljaju bezbednosni rizik.
 
Krajem marta organizacija koju vodi ruski aktivista Petar Nikitin pokrenula je peticiju "Stop proterivanju porodice Tereh" kojom se traži preispitivanje rešenja da im se ukine boravak.
 
Irina, Sergej i njihov sin Mark (11) došli su u Srbiju iz Jaroslavlja u Rusiji. Zahtev za stalno nastanjenje u Srbiji podneli su u avgustu 2023. ali su odbijeni.
  • Свињорез

    06.07.2024 09:43
    За сссс
    Тако је, браво! Ово је Мала Русија! Бивша Украјина је некада била "мала Русија", сад још који дан и постаје део Велике Русије, највеће!
  • Who

    06.07.2024 07:04
    Cares
    Koga briga
  • ssss

    06.07.2024 06:15
    vulinizacija srbije još traje
    Sto posto je kritikovala putinov autoritarni režim i besmislene ratove koje vodi na štetu sopstvenog naroda i kao takvi su u opasnosti u velikoj rusiji a takođe i u "maloj rusiji"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.