Protiv Slaviše Orlovića nove prijave za seksualno uznemiravanje

Poverenicama za ravnopravnost Fakulteta političkih nauka su podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje protiv profesora Slaviše Orlovića.
To je potvrdila i jedna od tri poverenice Katarina Lončarević, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
 
Lončarević je objasnila da poverenica vodi savetodavni postupak, a da je na studentkinjama odluka da li će podneti zvaničnu prijavu dekanu.
"Moja uloga nije u tome da teram nekoga da podnese prijavu, već da ukažem koje opcije postoje. Onda se studentkinje odluče da li će ići na taj drugi korak ili neće", rekla je ona.
 
Za razliku od prijava koje se podnose poverenicama, a koje mogu biti anonimne, one koje se podnose dekanu moraju da budu potpisane i to je razlog što se studentkinje retko odlučuju za taj drugi korak, navela je Lončarević.
Kako je istakla, one najčešće neće da učine taj drugi korak, jer se ne osećaju dovoljno zaštićeno da bi pokretale disciplinski postupak u kojem one više nisu anonimne.
 
Nakon novih prijava, poverenice sastavljaju izveštaj koji bi trebalo da bude upućen dekanu Draganu Simiću, a u njemu može biti predloženo izricanje neke mere, poput opomene, koju dekan može da prihvati ili ne.
 
Simić je za CINS izjavio da su mere koje poverenice mogu da predlože blage, ali da on ne može da izrekne meru koja nije predložena u njihovom izveštaju.
 
Orlović je rekao da ga o tim prijavama niko nije obavestio ni zvanično, ni nezvanično, a u svom odgovoru tvrdi i da je hajka protiv njega započeta nakon što ga je Nastavno-naučno veće izglasalo za dekana, a završena je posle njegovog saopštenja o povlačenju.
  • Koponen

    06.07.2024 09:26
    I mene je uznemiravao. I on, i Branislav Lečić...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.