Partrijarh Porfirije služio pomen u Bratuncu stradalim Srbima

U Bratuncu se danas obeležava 32. godišnjica od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.
Partrijarh Porfirije služio pomen u Bratuncu stradalim Srbima
Foto: Pixabay
Liturgiju i pomen srpskim žrtvama u crkvi Uspenja presvete bogorodice služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije.
 
Patrijarh će na bratunačkom groblju služiti parastos srpskim žrtvama.
Posle toga će zvaničnici položiti cveće i vence kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju i obratiti se prisustnima.
 
Obeležavanju više od 3.000 Srba iz Birča i srednjeg Podrinja tokom rata u Biosni i Hercegovni (BiH) prisustvuju i predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković, ministri u vladama Srbije i RS, srpski predstavnici u zajedničkim organima na nivou BiH, predstavnici opština i gradova iz Srbije i RS i brojne delegacij boračkih udruženja.
Naziv ovogodišnjeg programa obeležavanja sećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču je "32 godine - zločin bez kazne".
 
Pomen se organizuje povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992, u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio, a deset se još vode kao nestali.
 
U Bratunac je organizovano stigao veliki broj građana Srbije, a kod mosta Bratoljub, koji kod Bratunca spaja Srbiju i Republiku Srpsku preko reke Drine, nalazi se oko 50 autobusa. 
 
Na deonici puta koja vodi ka mestu obeležavanja postavljene su fotografije srpskih žrtava.
  • iguman

    07.07.2024 10:27
    Kada će biti parastos Bogumilima?
  • Goran

    06.07.2024 13:49
    A
    Nema vucica u bratuncu.Pa gde je precednik svih Srba i najveci patrijota i pravoslavac da ne kazem komandant Oskar
  • zztop

    06.07.2024 12:32
    Sve po sistemu : oni su nas pa smo mi njih i opet ćemo mi njih ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.