Uhapšen državni sekretar u Ministarstvu prosvete i još sedam osoba zbog zloupotrebe položaja

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsilo je osam osoba.
Uhapšen državni sekretar u Ministarstvu prosvete i još sedam osoba zbog zloupotrebe položaja
Foto: 021.rs
Sumnjiče se za korupciju i zloupotrebu službenog položaja, saopšteno je iz ove institucije.
Slobode su lišeni N.R, M.V, J.D, B.R, V.D, D.S, S.G. i T.R. jer postoji sumnja da su od 1. decembra 2023. do 6. jula 2024. godine, u Beogradu i Nišu, zajedno sa osumnjičenim N.R, državnim sekretarom u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, koje vrši javnu funkciju na osnovu postavljanja od strane Vlade RS, zloupotrebili svoj položaj, učestvujući u nelegalnim radnjama.
 
N.R. je, kako se navodi, "koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti".
Osumnjičeni su, uz pomoć J.D, zaposlenog u "Avenija Sistem" DOO, pružali savete i uputstva za izvršenje krivičnog dela, te stavljali na raspolaganje sredstva za njegovu realizaciju.
 
Pod uticajem N.R, osumnjičeni B.R, V.D, D.S, S.G. i T.R. zloupotrebili su svoj službeni položaj, favorizujući "Avenija Sistem" DOO u postupcima javnih nabavki, omogućavajući kompaniji dobijanje poslova adaptacije obrazovnih ustanova bez konkurencije, čime su pribavili nezakonitu korist za "Avenija Sistem" DOO.
 
N.R. je od M.V. primio poklone u vrednosti ne manjoj od 24.000 evra za trgovinu uticajem, čime su počinili pet krivičnih dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja. 
 
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je u Nišu uhapšen N.R, bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.
 
"Policijski službenici SBPOK-a u saradnji sa pripadnicima BIA, a po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su u Nišu N.R., bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, jer je koristeći svoj položaj uticao na rukovodioce pet školskih ustanova sa teritorije grada Niša da u postupku nabavki - radova na investicionom održavanju objekata, dodele ugovore privrednom društvu Avenija sistem, a zauzvrat tražio novac. Uhapšen je i M.V, vlasnik preduzeća, i još jedno lice iz tog preduzeća, kao i odgovorna lica u dve osnovne škole, jednoj gimnaziji i dva fakulteta u Nišu. Osumnjičeni će biti predati tužilaštvu na dalje postupanje", izjavio je Dačić.
 
Svi osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal na saslušanje.
  • Miroslava

    07.07.2024 15:00
    Vrv je odbio poslušnost. Nije više hteo da bude lojalan vladajućoj partiji. Ovo je cena izlaska iz "kola".
  • Md

    07.07.2024 14:44
    Vazi
    Bravo, najvise izgradnje i investicija ima u prosveti.
  • Sosa

    07.07.2024 10:38
    Kako baš u Nišu
    U Bg je sve u redu, posebno na kapitalnim investicijams

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.