Žestoke reakcije u BiH na ulazak kadeta Vojske Srbije; Starović: To je bespotrebno ispolitizovano

Povodom 82. godišnjice bitke na Kozari, kadeti Vojske Srbije prodefilovali su kroz Prijedor. Žestoke su reakcije iz Federacije BiH na "ulazak vojske druge zemlje na teritoriju BiH".
Žestoke reakcije u BiH na ulazak kadeta Vojske Srbije; Starović: To je bespotrebno ispolitizovano
Foto: 021.rs (ilustracija)
Oko 30 kadeta i 20 starešina Vojne akademije u Beogradu, prodefilovalo je ulicama potkozarskog grada Prijedora uoči obeležavanja 82. godišnjice bitke na Kozari. Osam decenija atifašističke borbe zasenilo je upravo ovaj događaj, izazvavši žestoke reakcije zvaničnika Bosne i Hercegovine.
 
Traži se objašnjenje kako su pripadnici vojske druge zemlje i uz čije odobrenje, mogli ući na teritoriju BiH, prenosi DW.
"Defile Vojske Srbije u Prijedoru, gradu u kojem su nesrpsko stanovništvo označavali belim trakama pre nego što su odvedeni u koncentracione logore smrti, predstavlja još jednu najavu početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije, usvojene 8. juna u Beogradu", rekao je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.
 
Ništa blaži nije bio ni Željko Komšić, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji traži od institucija BiH da se odmah ispita ko je dopustio ulazak vojske druge zemlje na teritoriju BiH, bez poštovanja procedura.
A vlasti Srbije su institucijama BiH najavile ulazak kadeta Vojske Srbije u BiH u okviru obeležavanja bitke na Kozari. O svemu je upoznata Granična policija ali i Ministarstvo spoljnih poslova BiH, kao i Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH. Iz dopisa Ambasade Srbije u BiH Ministarstvu spoljnih poslova koji je dospeo u javnost, vidi se da je MVP obavešteno da će u okviru obeležavanja godišnjice bitke na Kozari, u Bratuncu i Prijedoru, studenti i kadeti Vojne akademije u Beogradu zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane, boraviti u BiH.
 
U Republici Srpskoj ne vide ništa sporno. Naprotiv, predsednik RS Milorad Dodik, prokomentarisao je defile na društvenoj mreži X veoma kratko.
 
"Konačno", napisao je Dodik tokom defilea, da bi kasnije poručio da "ni sledeći put neće pitati Predsedništvo BiH" za dozvolu. Kaže da Komšić ima dvostruke aršine, jer se setio Predsedništva kada mu je važna njegova odluka, a ćuti kada Bećirović u svetu vodi politiku protiv Republike Srpske.
 
Starović: Učešće kadeta bespotrebno ispolitizovano
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović izjavio je da je potpuno bespotrebno ispolitizovano prisustvo kadeta na obeležavanju 82. godišnjice Bitke na Kozari.
 
Starović je rekao da već 10 godina unazad svake godine oni učestvuju u manifestacijama koje se organizuju u inostranstvu u sklopu državnog programa negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
"Tako naši kadeti i studenti redovno svake godine učestvuju u manifestacijama koje organizujemo u Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Svaki put godinama unazad, dakle, njihovo učešće se najavljivuje redovnim diplomatskim putem, u konkretnom slučaju preko Ambasade Srbije u Sarajevu i tako je bilo i ove godine", rekao je ministar.
 
Dodao je da naši kadeti i studenti redovno godinama unazad učestvuju na manifestacijama, bilo na Kozari ili u Donjoj Gradini, da su uvek lepo dočekani tamo i da nikada prethodnih godina to nije predstavljalo problem.
 
"Nikada njihovo učešće u tom tipu manifestacija nije problematizovano u nekakvom političkom ključu i nije mi do kraja jasno zašto i čemu ovakve reakcije prethodnih dana iz Sarajeva. Kada imamo sve u uvidu, mogu da kažem da se radi o jednom potpuno bespotrebnom, pa i štetnom pokušaju politizacije celog slučaja i pravljenja problema tamo gde ga zapravo nema i nikako ne može biti", poručio je Starović.
  • Milan NS

    09.07.2024 07:42
    @B
    pored takvih kao što si ti, normalan svet počinje da navija za Austrougarsku jer se seća reda, rada i discipline
  • Ty

    09.07.2024 07:22
    Hej Partizani
    Sta Srbija ima veze sa Bitkom na Kozari? Trenutno je na vlasti vlast koja promoviše gubitnicku stranu u 2 svetskom ratu, oni nemaju veze sa pobedničkom slavnom partizanskom vojskom.
  • Agamemnon

    09.07.2024 07:22
    Toli text
    a Konaković rekao : sve urađeno po proceduri ko od 2016.17 .18 ,19...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija