Okanović: Vrućine na vozače utiču kao da su pili alkohol

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da vrućine na vozače utiču kao da su konzumirali alkohol.
Okanović: Vrućine na vozače utiču kao da su pili alkohol
Foto: 021.rs
Kako je rekao za RTS, svaki odlazak na put je rizičan, ukoliko ulazimo u rizično preticanja i ne odmaramo se. 
 
"Sve što imate u životu vozite - i vašu suprugu i decu, a ako pogrešite može skupo da vas košta. Nije bitno da li će propasti dan aranžmana, ništa nije bitnije od bezbednosti i života", ističe Okanović. 
Okanović savetuje vozače da ako moraju da stanu na auto-putu, a to nije mesto poput pumpe, onda da se zaustave van zaustavne trake, ako je to moguće.
 
"Setite se Turaka koji voze 15 sati bez odmora, oni su najumorniji na našim putevima. Ako stanete na auto-putu, svi saputnici bi trebalo da izađu van kolovoza", kaže Okanović.
Napominje da ljudima treba objasniti da imamo uređaje koji prate koliko su vozači za volanom. Okanović kaže da ono što mi možemo da uradimo je da obezbedimo odmorišta.
 
Govoreći o kritičnim tačkama, kaže da Ibarska magistrala nije opterećena kao ranije, pa je samim tim i bezbednija.
 
Istakao je da lekari savetuju da se na svaka dva sata odmara, jer ako je vozač umoran, može biti samo umorniji u daljoj vožnji.
 
"Visoke temperature na vozača utiču kao alkohol. Savet je da pratite saobraćaj, bitno je da se fokusirate na saobraćaj", kaže Okanović.
 
Ukazao je da pojačane kontrole policije i zbog festivala i apelovao na one koji posećuju festivale da nađu alternativu da se bezbedno vrate kuću ako su konzumirali alkohol.
 
"Policija je raspoređena tako da ne možete da uđete u saobraćaj ako ste pod dejstvom alkohola. Najbolje za vas je da vas zaustavi policija, a ne bandera ili kamion", rekao je Okanović. 
  • Nikola

    10.07.2024 16:26
    Za neupućene
    Ovaj Okanović je magnet za neuke neznalice koji imaju vozačku dozvolu. Nije on "iz Komiteta", nego je on jedini član i zaposleni u Komitetu. Isto kao što je mnogobrojno polupismeno srblje osnovalo svoje "institute" DOO.
    Savet da se na auto putu stane van zaustavne trake, je jednostavno sumanut i zabranjen. Mogu putnici izaći iz vozila van kolovoza, ali ne vozilo. Ovo su saveti poput onog "ne stavljati kabel od usisivača u usta".
  • w/e

    10.07.2024 15:29
    cool
    Okacicu sliku Damira Okanovica i krst o srednji retrovizor. To stiti od svega.
  • Aleksej

    10.07.2024 11:05
    Srbistan
    Jel samo u tragovima u urinu alkohol, ili onako bas zapravo? Pitam za kuma...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.