"Ispravljamo grešku države iz osamdesetih godina": Potpisan memorandum o razvoju nuklearne energije

Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji potpisan je danas između pet ministarstava Vlade Srbije i 20 naučno-akademskih institucija i instituta.
"Ispravljamo grešku države iz osamdesetih godina": Potpisan memorandum o razvoju nuklearne energije
Foto: Pixabay
Memorandum su potpisali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete sa Elektroprivredom Srbije, Elektromrežom Srbije, Institutom za nuklearne nauke Vinča, Srpskim nuklearnim društvom, Direktoratom za radiacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, fakultetima ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka.
Premijer Miloš Vučević je istakao da se ovom ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.
 
"Niko nema dilemu da će pitanje električne energije biti dominantno i strateško, kao i da će ulaganje u ovu oblast biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države", rekao je Vučević.
On je naglasio da se radi o mirnodopskoj nuklearnoj energiji i zamolio da se ovo pitanje ne politizuje, kao i da je zbog toga angažovana naučna zajednica. 
 
Kako kaže, pitanje kadrova u ovoj oblasti biće izazovno i na tome će raditi Ministarstvo prosvete.
 
Dodaje da je moguće razvijati nuklearnu energiju uz zaštitu životne sredine i zdravlja stanovnika Srbije.
 
"Verujem da je ovo velika šansa za razvoj Srbije. Očekujem da radite transparentno i otvoreno. Ponosan sam što Srbija ima ovakve ljude i institucije", poručio je Vučević prisutnima.
  • Zika zivac

    10.07.2024 18:51
    Posle Bora-zlato, Jadra-litijum, sad nuklearka, ko poslednji ostane nek ugasi svetlo.
  • Hmmmmm

    10.07.2024 18:10
    Dogovor sa kinezima
    Kinezi žele male nuklearke za svoje firme u našoj zemlji, navodno im je skupa struja(železara Smederevo...) Da li je to izlazak u susret kinezima, bez referenduma ili dozvole građana. Nije džaba uveden moratorijum u Jugoslaviji na izgradnju nuklearki, zbog nebezbednosti nuklearki.
  • Nemus

    10.07.2024 18:07
    Istina
    Lepo neko reče. Nama fali najbitniji memorandum o zabrani svih štetnih kriminogenih organizacija, pre svega naprednih, komunističkih, radikalnih, socijalističkih, zavetničkih..., a i pojedinih "demokratskih" ... Da je ovaj narod sam sa sobom potpisao memorandum o razumevanju sebe samog, mi bi 1990. preskočili ovaj tamni vilajet koji živimo... Ovako se tragedija nastavlja... Miriše na kraj. Koliko nas je izginulo zbog budaletina, bukvalno ni za šta, i koliko je otišlo odavde, a sve smo izgubili, ili su budaletine prodale budzašto!??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.