Kosovo proglasilo 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici

Vlada Kosova je na današnjoj sednici proglasila 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.
Kosovo proglasilo 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici
Foto: Pixabay
Današnja sednica Vlade počela je minutom ćutanja u čast žrtvama.
 
Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na početku sednice da je proglašenje 11. jula Danom sećanja na genocid u Srebrenici plemenita i prikladna akcija u ime Kosova.
"Ove godine smo obeležili 25 godina od oslobođenja. Sećamo se počinjenih masakra, sećamo se žrtava ratova 90-ih. Sećamo se 8.372 srebreničkih muškaraca i dečaka koje su srpske snage ubile u najvećem masakru u Evropi od Drugog svetskog rata. Srpska vojska je prošle sedmice prodefilovala u Prijedoru bez dozvole bosanske države. Samo četiri dana pre obeležavanja genocida u Srebrenici. Priključujemo se komemoraciji na osnovu rezolucije koju smo usvojili u Skupštini kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, nakon rezolucije u Evropskom parlamentu i rezolucije usvojene u Generalnoj skupštini UN tokom maja ove godine. To je plemenita i odgovarajuća akcija u ime Kosova i naše želje za pravdom i mirom. Da se ​​genocid ne zaboravi i ne ponovi ni u Srebrenici, ni na Kosovu, ni u našem regionu, ni bilo gde u svetu", rekao je Kurti.
Zamenica premijera iz bošnjačke zajednice Emilja Redžepi rekla je da ovaj dan treba da služi očuvanju istine, mira, pravde i ljudskih prava, dok je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić rekao da zločine i genocid ne treba generalizovati na narod, već na pojedinačne počinioce.
 
U maju je Generalna skupština UN rezolucijom proglasila 11. jul Međunarodnim danom sećanja na genocid 1995. godine.
 
Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid.
 
Zvanični Beograd i vlasti srpskog entiteta Bosne i Hercegovine - Republike Srpske negiraju genocid.
 
Za počinjeni genocid više od 50 ljudi osuđeno je na oko 700 godina zatvora. Među njima su ratni predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i glavnokomandujući tadašnje Vojske RS Ratko Mladić.
  • 1244

    10.07.2024 22:07
    Samo je bitno čuvati 1244 tapiju u džepu Srbije, a ovi u južnoj pokrajini u Prištini mogu da dube na glavi, ništa ne mogu da promene.
  • Milorad

    10.07.2024 19:51
    Kosovo
    Bravo za Kosovo.
  • Zdrav Razum

    10.07.2024 17:30
    WoW
    Pa sada se i vidi ko je "lobirao" za ovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.