Videnović: Deklaracija Svesrpskog sabora je opasnija od Memoranduma SANU

Profesor Univerziteta u Beogradu Ivan Videnović rekao je danas da je Deklaracija "Svesrpskog sabora" jedan ozbiljno pisani dokument koji je "opasniji od Memoranduma SANU iz 1986. godine".
Videnović: Deklaracija Svesrpskog sabora je opasnija od Memoranduma SANU
Foto: 021.rs
Zaključio je da je Deklaracija nesumnjivo politička platforma "ukidanja suvereniteta i grubo mešanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovina (BIH)" i politička platforma "potpunog prekida evropskih integracija u Srbiji i BIH".
 
Kazao je da je neophodno da Deklaracija ne bude usvojena i ozakonjena u Skupštini Srbije jer je "neustavana i nezakonita".
"Neophodno je da zapadni partneri i garanti Dejtonskog sporazuma izvrše dodatan pritisak na (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da odustane od obnovljenog Memoranduma iz 1986. godine kao platforme za nova krvorpolića na Balkanu", rekao je on.
Videnović je naglasio da Deklaracija ne može da bude valjana ako je usvaja lokalni nivo jedne države - Skupština Republike Srpske i nacionalni nivo druge države - Narodna skupština Srbije.
 
Bivši predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kazao je da država Srbija izričito diskriminiše svoje građane srpske nacionalnosti, a posebno je istakao da su najviše ugroženi oni na teritoriji Srbije.
 
"Svi Srbi van države su mogli da uzmu državljanstvo Srbije i da glasaju i ovde i u drugoj državi i da ne snose posledice", rekao je Čanak i doda da samo Srbi u Srbiji nemaju izbora osim da žive ovde ili da se isele.
 
"U poziciji su da se odlučuje o njihovoj sudbini od strane onih koji su pravili cinično nazvane reke slobode u Crnoj Gori, to jest zloupotrebu crkve u političke svrhe", dodao je Čanak.
 
Upozorio je da će Srbija, ako nastavi ovim putem, prvo ostati bez stanovništva, pa bez suvereniteta, a na kraju će prestati da postoji kao geografski pojam.
  • cure

    11.07.2024 15:54
    ja
    vas ne bih pustio nigde..ne zbog srpstva već što ćutite na sve što radi vlast,pa da se u sopstvenom besu pojedete
  • 313z

    11.07.2024 06:59
    Uvek nizbrdo
    Obzirom da je deklaracija opasna, a vođa drži dizgine, znači biće usvojena.
  • Veternik

    10.07.2024 23:19
    Vučić neka brani teritoriju Srbije odnosno pokrajinu Kosovo, a neka se mane i ne petlja oko RS i Dodika jer je RS odbranjena odlučnošću njenog rukovodstva.
    Jedina slaba karika je Vučić i njega moramo da sklonimo kako bi odbranili pokrajinu Kosovo odnosno teritoriju Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija