Meteorolog Sovilj o tome kakav nas avgust čeka: Topliji od proseka

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je da preliminarne prognoze za avgust govore da će on biti topliji od proseka, odnosno da će srednja maksimalna temperatura biti između 30 i 32 stepena.
Meteorolog Sovilj o tome kakav nas avgust čeka: Topliji od proseka
Foto: Pixabay
"Srednja maksimalna avgustovska temperatura koja se očekuje je između 30 i 32 stepena. Količina padavina i dalje neravnomerno raspoređena - imaćemo te lokalne kratkotrajne intenzivne pljuskove", rekao je Sovilj za Tanjug.
 
On je rekao da su u junu u Srbiji bila dva toplotna talasa, i da je ovo sada početkom ovog meseca sedmi toplotni talas u našoj zemlji.
"Rekordi koji su postavljeni u Srbiji su iz 2007. godine, tada je u Smederevskoj Palanci bilo 44,9 stepeni, a u Beogradu 43,6. Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu, ovi rekordi ne bi trebalo da budu oboreni, ali se dnevne maksimalne temperature približavaju ovim vrednostima", rekao je Sovilj.
 
Najavio je da će najtopliji dani u ovoj sedmici biti petak i subota, a u sledećoj prva polovina nedelje.
Jul ima potencijal da obori toplotne rekorde, dodaje Sovilj, s obzirom na intenzitet i snagu ovog toplotnog talasa koji je u našoj zemlji tek započeo.
 
"Do sada je kao i celokupno leto, i najtopliji jul bio 2012. godine. Tada je srednja maksimalna temperatura u Beogradu na Vračaru iznosila 32,6 stepeni. S obzirom da će u većini ovih dana pred nama temperature biti između 37 i 40 u Beogradu, a u poslednjoj dekadi meseca opet su očekivanja da budu između 30 i 35 stepeni, ovaj jul ima veliki potencijal da se nađe na prvom mestu i po srednjoj maksimalnoj temperaturi i po srednjoj dnevnoj temperaturi, ali i po dužini i intenzitetu ovog toplotnog talasa", objasnio je Sovilj.
 
Kada je reč o padavinama, meteorolog je rekao da što se tiče pojave lokalnog ili izolovanog pljuska, njega možemo očekivati u nedelju i zatim u drugom delu naredne sedmice.
 
"Međutim, mi smo krajem juna i početkom jula imali jednu epizodu intenzivnih padavina, kako na području Beograda tako i na području Srema, zapadne Srbije, južnog Banata su već 1. jula dostignuti ti mesečni srednje vrednosti kada su padavine u pitanju, jer je palo 67 litara kiše po kvadratnom metru u Beogradu, a u Sremskoj Mitrovici i oko 80 litara po kvadratnom metru", rekao je Sovilj.
Ostali krajevi Srbije su dobili manju količinu padavina, dodao je Sovilj, a upravo to i jeste jedna nuspojava globalnog porasta temperature - povećanje neravnomernosti u padavinama, odnosno to da kišne epizode bivaju sve kraće, a da se produžavaju sušni periodi između.
 
"Visoke temperature praćene su u svakom slučaju deficitom padavina. To će negativno uticati na celokupnu poljoprivrednu proizvodnju. Dodatno se povećava rizik od šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru, zato što su temperature ne samo 10 stepeni iznad proseka, nego praktično i taj deficit padavina će višestruko da poveća rizike u Srbiji i regionu", objasnio je Sovilj.
  • Urbicid!

    11.07.2024 10:12
    Ja sam siguran da dobro i duboko promišljena urbana strategija gradskih vlasti sa istrajnom politikom beton, beton i samo beton sa svojim poslušnicima, kumovima i sponzorima pomaže stvaranju prihvatljivih uslova za život u gradu koji neće pomoći obaranje visoke cene kvadrata koja je poslužila da se kroz boraniju operu pare.
  • Maki

    11.07.2024 09:16
    Maki
    Pogledao sam dugoročnu prognozu i nista dobro! Ovo je tek pocetak ovih vrucina koje tek krajem Jula padaju na 29 33 stepena dok ce vrhunac biti sledeće nedelje sa preko 40 u hladu! Uživajte?
  • Ј.к

    11.07.2024 08:57
    Ј.к
    Зиме топле лета са несносно врућинама које нису за ова поднебља док јесени и пролећа скоро да и нема! Глобални загревање узима данак полако и сигурно само увек на почетку страда сиротиња ко ми! Лично не радује што сам купио стан са цк и чим уђеш у зграду као да си променио континент и климу те не жалим ни један Еуро! Али то је кратко и привремено решење јер тек има да пржи и гуши ова врућина!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija