I zvanično: Ustavni sud ukinuo vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar

Ustavni sud je objavio zvanično odluku kojom je vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar proglasio neustavnom.
I zvanično: Ustavni sud ukinuo vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar
Foto: Beta/AP (Nikola Todorovic)
Navode da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.
 
"Ustavni sud je na 9. sednici održanoj 11. jula 2024. godine doneo Odluku IUo-39/2022 kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. U Odluci koja se, saglasno Ustavu, javno objavljuje u Službenom glasniku RS, Ustavni sud je ocenio da se iz Ustavom utvrđene nadležnosti Vlade i zakonskih odredaba kojima se uređuje prostorno planiranje, ne može zaključiti da Vlada nije bila nadležna da donese Uredbu o prestanku važenja Uredbe kojom je bio utvrđen prostorni plan područja posebne namene, ali je utvrdio da je Vlada prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu", navodi se u saopštenju suda.
Ustavni sud je, dodaje se, posebno dodatno ukazao da se donetom odlukom "ne oživljava" prethodno doneta Uredba o utvrđivanju PPPPN iz 2020. godine, pri čemu se "ne zadire ni u ustavnu nadležnost, odnosno pravo i dužnost Vlade da utvrđuje i vodi politiku i da, u skladu sa Ustavom i zakonom, odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta".
 
Podsetimo, ranije danas, Savo Manojlović iz Pokreta Kreni - Promeni naveo je na Iksu da je Ustavni sud ovu odluku sinhronizovano i ekspresno doneo u koordinaciji sa političkim vlastima i Rio Tintom.
Iz kompanije Rio Tinto saopštili su danas da nemaju saznanja o tome da je Ustavni sud Srbije ukinuo Uredbu Vlade kojom je poništen projekat Jadar.
 
Rio Tinto je u pisanom odgovoru za N1 naveo da ne komentariše sudske postupke koji su u toku.
 
Podsetimo, ispred Ustavnog suda jutros je održan skup ekoloških udruženja, aktivista i građana zbog navodne sednice Ustavnog suda koji bi, prema nepotvrđenim najavama, trebalo da raspravlja o odluci Vlade Srbije o ukidanju projekta "Jadar".
  • Логичар

    13.07.2024 15:24
    О чему је овде реч?
    Уставни суд уместо да ревидира 50 закона и уредби донетих противуставно и противно здравом разуму, даје зелено светло да се Србија (и Република Српска) претвори у рудник!
  • злица

    11.07.2024 21:44
    !
    А ово се неће добро завршити иако није још почело.А спрема се одавно није народ блесав,бар не толико,жао ми што сам матор па нисам за ништа.Верујем у младе на њима остаје да исправе што смо ми забрљали...
  • Fuj49

    11.07.2024 21:40
    vučićevci
    Ne treba nam više apelacioni sud. Njegovu ulogu je preuzeo ustavni sud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija