RTS trošio milione evra bez plana i odobrenja Upravnog odbora: Novac za serije dali za sport

Rukovodstvo Radio-televizije Srbije (RTS) potrošilo je prošle godine milione evra na projekte koji niti su bili planirani, niti ih je Upravni odbor odobrio, preneo je portal Pištaljka.
RTS trošio milione evra bez plana i odobrenja Upravnog odbora: Novac za serije dali za sport
Foto: 021.rs
Pozivajući se na izveštaj o poslovanju javnog servisa, portal je preneo da projekte koje je planirao, RTS nije realizovao, a da je rukovodstvo potom "na svoju ruku, bez plana i zaobilazeći Upravni odbor", dodeljivalo novac projektima koji nisu ušli u programski plan Radio-televizije Srbije.
 
"Ovaj način poslovanja kojim se krši Pravilnik o finansijskom poslovanju RTS i obesmišljava uloga Upravnog odbora, rukovodstvo javnog servisa probalo je da prikrije tako što u izveštaju o poslovanju nije navelo šta sve nije realizovano od planiranih programa i zašto je novac namenjen odobrenim projektima otišao na realizaciju onih neodobrenih", navela je Pištaljka.
Prema navodima portala, članovi Upravnog odbora RTS "pobunili su se" zbog takve prakse pa se spisak nerealizovanih projekata ipak našao u izveštaju kao poseban prilog.
 
"Ono što je izostalo jeste valjano objašnjenje zašto planirani programi nisu realizovani, a neplanirani i neodobreni jesu", prenela je Pištaljka.
Portal je naveo i da se iz izveštaja RTS "vidi da je milion i po evra prvobitno namenjenih privatnoj produkcijskoj kući za snimanje serije 'Pupin' potrošeno" za prenose Svetskog prvenstva u košarci.
 
"Iz izveštaja javnog servisa za 2023. godinu vidi se i da je serija 'Radio Mileva' dobila novac za još jednu sezonu, iako je jedna već bila planirana u istoj godini. Tako je ovoj seriji, jednoj od nagledanijih na RTS-u, umesto planiranih 2.140.944 evra za šestu sezonu, koja još nije prikazana, rukovodstvo Javnog servisa dodelilo još 2.118.480 evra za neplaniranu, sedmu sezonu. Sedma sezona je, opet, kako stoji u izveštaju, obezbeđena novcem koji je bio namenjen realizaciji planirane serije 'Recept za ljubav", prenosi Pištaljka.
 
Dodaje se da ta serija nije snimljena, iako je planirano, kao i da razlog za to rukovodstvo RTS-a nije navelo u izveštaju o poslovanju.
 
"Za seriju 'Radio Mileva', rukovodstvo RTS u 2024. godini planira da utroši ukupno 2.266.242 evra, i to za onu neplaniranu sedmu, ali sada i za planiranu osmu sezonu. Da li se radi o nova dva miliona preko onih 'neplaniranih' dva, ili su ona dva neplanirana deo ovih planiranih, i šta je planirano i šta nije i za koliko para, teško je reći čitajući izveštaj, a niko iz RTS-a nije raspoložen da ovaj galimatijas objasni", navela je Pištaljka.
 
Dodaje se da je među nerealizovanim, a planiranim, i serija "Lako je Raletu", za čiji je nastavak RTS "i pre početka emitovanja prve sezone već izdvojio 2.125.796 evra za drugu sezonu".
 
"Prema rečima generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića na jednoj sednici UO, ova serija nije dobila drugu sezonu, jer 'nije imala uspeh koji je planiran'. Ipak, novac namenjen za nju je potrošen, kako se u izveštaju navodi, na 'više budžetskih linija'", naveo je taj portal.

Teme

RTS
  • Ne

    14.07.2024 23:40
    Ljudi, koliko para ovi imaju, a sada su nam još povećali harač

    Ima li kraja otimanju?


    Kada je dosta?
  • Nidža

    13.07.2024 13:12
    Pa koji je bio plan?
    U svakom poslu je normalno da se planovi menjaju, ako je jedna serija zamenila drugu u čemu je problem? Pre će biti da je nova sezona serije Radio Mileva (najgledanija serija u Srbiji) zamenila drugu sezonu Lako je Raletu s obzirom da je prva sezona bila užas
  • Miodrag

    12.07.2024 14:26
    Serija moj rodjak sa sela je imala drugu sezonu na zahtev gledalaca.
    A na zahtev gledalaca, imala bi 15 sezona. Tako se radi u svetu ....

    Mileva, prva sezona odlicna, a vec u drugoj samo Mileva i postaje losa za gledanje ...
    Lako je Raletu, u startu promasaj ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Slovenija povukla šljive iz Srbije

Slovenija je povukla kontingent šljiva iz Srbije, objavljeno je na sajtu RASFF, portalu EU koji služi za informacije o bezbednosti hrane u EU.