Vučić: Srbija i Egipat se zalažu za mir u svetu, malo zemalja sme da pomene tu reč

Predsednik Srbije izjavio je da su on i egipatskim predsednik Abdel Fatah al Sisi, tokom današnjeg susreta, izrazili želju da bude mir u svetu.
Napomenuo je da je to danas gotovo zabranjeno da se kaže jer je mali broj zemalja koje smeju da pozovu na mir, a ne na poraz neke od strane.
 
"Zahvalan sam za mudre reči al Sisija i po pitanju ukrajinske krize i drugih pitanja koja su goruća. Imamo zajedničko mišljenje da je mir neophodan i najvažniji", rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa al Sisijem.
On je naveo da su razgovarali o svim najvažnijim geopolitičkim temam i konkretnim vidovima saradnje dve zemlje - od poljoprivrede do vojno tehničke saradnje.
 
Vućić je danas u Kairu tokom zvanične posete Egiptu ocenio da "i Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna".
 
Izrazio je uverenje da će njegova poseta "dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose" i "otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit svojih naroda".
Šta je sve potpisano?
 
U Kairu je danas u prisustvu predsednika Srbije i Egipta, Aleksandra Vučića i Abdela Fataha el Sisija potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, kao i još 10 bilateralnih sporazuma o saradnji u drugim oblastima.
 
Sporazum vlada Srbije i Egipta o slobodnoj trgovini potpisali su Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije, i Hasan el Hatib, ministar Egipta za investicije i spoljnu trgovinu.
 
Oni su potpisali i Zajednički akcioni plan Tela Egipta za investicije i slobodne zone GAFI i Razvojne Agencije Srbije (RAS) za 2024-2025..
 
Potpisani su i sporazumi o saradnji Beograda i Kaira, Užica i Gubernije Asuana, Novog Pazara i grada Damijeta u Egiptu.
 
Potpisan je memorandum o razumevanju Ministarstva Srbije za rad, zapošljavanje i boračka pitanja i Ministarstva Egipta za rada u oblasti rada i zapošljavanja, zatim protokol o saradnji Zavoda za javno zdravlje Novog Pazara i Univerziteta El Azar u Egiptu.
 
Potpisani su i: Memorandum o razumevanju Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva komunikacija i informacionih tehnologija Egipta o saradnji u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija, Memorandum o razumevanju Ministarstva kulture Srbije i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta za saradnju u oblasti antikviteta i muzeja, Memorandum o razumevanju Etnografskog muzeja u Beogradu i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta o saradnji u oblasti muzeja.
 
Potpisan je i Memorandum o razumevanju Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Carinske službe Egipta o saradnji u carinskim pitanjima.
  • Mbm

    14.07.2024 19:43
    Da odseta do Egipta
    Kao i sve ranije, i ivo je besmislen odlazak, i trisak koji je napravio u Budzetu i Er Srbiji. Bilo bi mu bolje da razmisli o ljudima u Srbiji, besposlici, bedi, bezakonju koji rapidno rastu i "dobrobiti u ime naroda" a za svoje licno odrzanje na vlasti i korist. Besposlica, beda, nezaposlenost i besciljnost, otpustanja, ugrozsvanja zdrsvlja i zivota ljudi i porodica, to du njegovi loši i sveprisutni "rezultati" i realnost privrednog kriminala u zemlji.
  • zztop

    14.07.2024 19:18
    Kume možda je AV kapariso u egiptu delfine za onaj debilarijum , ups DELFINARIJUM što ga onomad najavi u svom obraćanju ...
  • Šta kaže

    14.07.2024 11:14
    Ustavni sud
    Da nije on prekoračio ovlašćenja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f