Bebac: Na plus 40 stepeni pojedina porodilišta u Srbiji kao rerne, to je sramota za celu zemlju

Trenutne temperature u Srbiji dostižu paklenih 40 stepeni, a pojedina porodilišta u Srbiji pretvorila su se u "rerne" u kojima trenutno borave porodilje, novorođenčad i medicinsko osoblje.
Bebac: Na plus 40 stepeni pojedina porodilišta u Srbiji kao rerne, to je sramota za celu zemlju
Foto: Pixabay
To navodi roditeljski portal Bebac, koji ističe da ovakva situacija nije samo nehumana, već i potencijalno opasna po zdravlje najosetljivijih članova našeg društva.
 
"U porodilištima širom Srbije vrućine su ogromne jer su klima uređaji pokvareni, neservisirani ili uopšte ne postoje. Nedostatak funkcionalnih klima uređaja u porodilištima nedopustiv je za današnje vreme. Umesto da se pruži utočište i adekvatna nega porodiljama i novorođenim bebama, porodilišta su postala izvor dodatnog stresa i brige. Visoke temperature mogu dovesti do dehidracije, toplotnog udara, problema sa dojenjem, a kod beba mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije", poručuju sa portala Bebac.
Dodaju da je najgore od svega što ovaj problem nije nov i ponavlja se iz godine u godinu, što ukazuje na duboko ukorenjene sistemske propuste. 
 
"Izgovori o nedostatku sredstava su neprihvatljivi, jer je ulaganje u zdravstvo, a posebno u zaštitu majki i dece, osnovna dužnost svake odgovorne države. Pokvarene i neservisirane klime, ne samo da su metafora za urušen sistem, već su i jasna poruka da se od građana i građanki očekuje da ćute i trpe dok se grade putevi, nacionalni stadini i ekspoi. Sistem roditeljima poručuje da se snađu, da ne drame i da ne budu razmažene", smatra Bebac.
Bebac apeluje na nadležne institucije da hitno reaguju i obezbede adekvatne uslove u svim porodilištima. 
 
"Takođe, zahtevamo da se sprovede detaljna istraga o tome zašto se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu, te da se utvrdi odgovornost svih koji su doprineli ovakvoj situaciji. Svaka majka i svako dete zaslužuju najbolju moguću negu, a to uključuje i obezbeđivanje normalnih uslova u porodilištu. Ignorisanje ovog problema je samo jedan od pokazatelja da mame i bebe nisu prioritet, što je sramota za celu zemlju", zaključuju na ovom portalu.
  • M3

    17.07.2024 19:18
    2011
    Трећу бебу сам родила пре 13 година, на 6 соба у ходнику 1 клима дувала низ ходник. Лето, напољу је било паклено, отварале смо прозоре ноћу, гола вода и бебе и маме. Нас неколико смо 9 дана ту биле због неких компликација. Лоше сећање, јако. Подршка свим мамама, понесите вентилатор.
  • Ružica

    17.07.2024 12:01
    Kakav narod - takva vlast.
    Ako pojedinac nema svest i savest da je u obavezi da pošteno zaradio platu, onda se tu ne može ništa uraditi. Kada bi svako bio odgovoran, situacija u ovoj zemlji bi bila normalna. A ako se čeka da svakom pojedincu vlast naredi da uradi ono za šta je plaćen, tada dolazimo do ovakvih situacija. Žalosno koliko je svest i savest na niskom nivou u Srbiji. To se odnosi na sve, od običnog radnika,do ljudi sa vrha vlasti.
  • P po narodu

    16.07.2024 14:36
    Sve im je to ovaj poltronski narod dozvolio!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f