Vlada Srbije usvojila ono što je ranije ukinula: Restartuje se projekat "Jadar"

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar".
Kako je objavljeno na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", koju je ranije Vlada ukinula.
 
Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".
Kako je navedeno, osnov za donošenje današnje vladine uredbe je odluka Ustavnog suda doneta 11. jula.
 
Ustavni sud Srbije je vladinu uredbu o stopiranju projekta "Jadar" proglasio neustavnom.
Nakon masovnih protesta u organizaciji ekoloških aktivista, Vlada Srbije je u januaru 2022. ukinula dozvolu kompaniji Rio Tinto za projekat vredan 2,4 milijarde dolara.
 
"Vlada je prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3 Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu", navodi se u odluci suda.
 
Vlada je prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3 Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, navodi se u odluci suda.
 
"U cilju realizacije odluke Ustavnog suda, kako bi se obezbedila mogućnost dalje primene Uredbe i kako bi se započeti postupci okončali na ustavan i zakonit način, Vlada donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom", navela je Vlada u saopštenju posle današnje sednice.
  • Nikola

    17.07.2024 13:17
    Ovaj stručnjak što mi objašnjava da je protiv rudarenja litijuma a ne protiv sadašnje ili bivše vlasti jedino ne reče kako se protiv toga nije ranije protivio nego se sad setio.O rudarenju litijuma razne vlade donose odluke već20.Kladim se da pojma nemaš ni o litijum u ni o načinu rudarenja al si protiv.Jel ti neko pomogao u odluci.
  • Za Nikolu

    17.07.2024 12:17
    Ovo nije
    Borba protiv sadašnje ni prošle vlasti, ovo je borba protiv kopanja litijuma i očekujemo da političari slušaju narod uostalom i Šolc osluškuje svoj narod i tako se tamo ponaša
    A kad vlast izgubi kompas? Videćemo šta će biti
  • Pitanje

    16.07.2024 22:36
    @Ime
    Zbog čega forsirate svoju decu da završavaju fakultete u rupi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija