AFP o Srbiji: Vlada dala zeleno svetlo za projekat rudarenja litijuma

Vlada Srbije odobrila je danas nastavak rada australijske grupe Rio Tinto za kontroverznu eksploataciju litijuma, nekoliko dana posle sudske odluke koja je otvorila put u tom pravcu.
To je prenela i agencija Frans pres.
 
Vlada "preduzima mere za uspostavljanje pravnog reda kakav je postojao pre donošenja propisa proglašenih neustavnim", prenosi AFP iz zvaničnog teksta.
Ta odluka usledila je posle presude Ustavnog suda Srbije koji je u četvrtak presudio da odluka Vlade Srbije 2022. godine da suspenduje dozvolu koja je dodeljena australijskoj grupi "nije u skladu sa Ustavom ili zakonom".
 
Budućnost ogromnih mineralnih nalazišta koja će Rio Tinto eksploatisati u blizini Loznice, u zapadnoj Srbiji, bila je poslednjih godina izvor mnogih političkih prepirki.
Za protivnike, ovaj projekat vredan više milijardi evra predstavlja trajnu opasnost za životnu sredinu poljoprivrednog regiona Jadra.
 
"Vlada će biti odgovorna za svako uznemirenje i sukob u društvu jer je pogazila Ustav, okupirala institucije i postala marioneta stranih interesa", rekao je Savo Manojlović, jedan od glavnih protivnika projekta.
 
Rio Tinto, koji je zadovoljan odlukom Ustavnog suda, redovno ističe hiljade radnih mesta koja bi mogla da budu otvorena i mesto na koje bi rudnik doveo Srbiju na tržištu litijuma, strateškom za klimatsku tranziciju.
 
Otkrivene 2004. godine, rezerve litijuma, među najvećima u Evropi, mogle bi, prema mišljenju rudarskog giganta, da omoguće proizvodnju 58.000 tona litijum karbonata godišnje, dovoljno za baterije 1,1 miliona električlnih vozila, ili 17 odsto evropske proizvodnje tih vozila.
 
Međutim, 2022. godine, Vlada Srbije odlučila je posle masovnih demonstracija protiv rudnika da suspenduje dozvolu koja je dodeljena Rio Tintu.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nagovestio da bi Srbija mogla da počne da vadi litijum već 2028. godine, posle novih garancija Rio Tinta.
 
"Verujemo da rudnik neće ugroziti nikoga i ništa, ali prvo moramo da dobijemo garancije od Evrope da će životna sredina i život običnih građana biti očuvani i unapređeni novim radnim mestima i boljim platama u odnosu na današnje", rekao je Vučić u ponedeljak.
  • Aleksandar

    17.07.2024 14:12
    Ne!!!
    Nećete ga kopati.Borićemo se.Svi.
  • Simbad

    17.07.2024 13:39
    Neprijatelji naroda
    Dovoljno ste rasturili ovu drzavu. Upropastili ste sve. Rudnik je bitka za opstanak. Verujem da je sve vise ljudi toga svesno i da ce konačno da se dogodi ujedinjenje i istera okupator a kvislinzi koji nas usput opljackase i zaduzise da zavrse na robiji!
  • Elena

    17.07.2024 12:40
    Tko se pita
    Ma ne pita se ovde AV bas nista osim sto mora da sprovede ono sto mu Zapad kaze.Drze ga oni na vlasti dok ne uzmu sve ono sta su naumili.Nemci jos za vreme drugog svetskog rata preorali I videli sve mape gde sta imamo pa sad dolaze.Onda I'm pomacao Nedic sad Vucic -kakva je tu razlika.Oni na vlasti drze poslusnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija