Poseta Šolca zbog projekta "Jadar" sve izvesnija: Zvaničnici u Srbiji to ne demantuju

Poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca i potpredsednika Evropske komisije za energetiku Maroša Šefčoviča, iako i dalje nije potvrđeno, postaje neminovno.
Nemački mediji već uveliko pišu o njihovom dolasku, a zvaničnici Srbije ne potvrđuju, ali ni ne demantuju.
 
Kako je nezvanično potvrđeno za NIN, tokom njihovog boravka u Beogradu očekuje se da bude potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.
 
Da će Šolc i Šefčovič doći u Beograd, potvrđeno je za "Politiko", koji piše da je tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić  "ponovo katapultiran u žižu političke pažnje zahvaljujući proždrljivom apetitu Evropske unije, a posebno Nemačke, za sirovinama potrebnim za pravljenje električnih vozila". 
Briselski portal navodi da će Šolc prisustvovati potpisivanju sporazuma o saradnji između EU i Srbije o uvozu minerala, uključujući litijum, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju Evropske unije.
 
Dodaje se da je Vučić "u velikoj meri bio izolovan" od strane evropskih lidera zbog "kontroverznog flertovanja sa Rusijom i Kinom, tenzija sa Kosovom i optužbi za izbornu prevaru". 
 
Prema pisanju portala, Nemačka kao najveći proizvođač automobila u EU i ima ogroman interes da obezbedi dovoljne količine litijuma kako bi smanjila svoju zavisnost od Kine. Dolazak predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i dalje je neizvestan, pošto Evropski parlament o njenom reizboru treba da glasa u četvrtak.
 
Šta kažu srpski zvaničnici?
 
Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da ne može ni da potvrdi, ni da demantuje dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca u Srbiju, jer se konačne potvrde takvih poseta znaju 24 sata unapred, ali smatra da će biti dobro ukoliko sa njim i sa predstavnicima Evropske komisije razgovara o interesima Srbije.
 
"Razgovaraćemo i o našem evropskom putu, odnosima sa Nemačkom, Kosovu i Metohiji, pritiscima na Republiku Srpsku i pokušajima revizije Dejtonskog sporazuma, ali i o ekonomskim temama i projektu Jadar", rekao je Vučević novinarima prilikom polaganja kamena temeljca za gradnju socijalnih stanova na Novom Beogradu.
 
On ističe da ako budu pričali o jadaritu, Srbija će se fokusirati na lanac vrednosti, odnosno industrijalizaciju koja prati rudarstvo.
 
"Znači nema rudarenja bez fabrika i bez industrializacije i bez ekonomske koristi za našu državu i naše građane. To je uslov Srbije, ako uopšte možemo pričati o ovom projektu. Da bi dalje pričali o tom projektu, mora da bude jasna ekonomska računica i politički interes Srbije da se ovaj projekat realizuje", poručio je premijer.
 
Ivica Dačić, ministar policije, upitan o poseti nemačkog kancelara Olafa Šolca, Dačić je rekao za TV Pink da su to još nenajavljene stvari.
 
Kako piše Danas, Vučević i Dačić bi po funkciji morali da imaju precizniju informaciju o eventualnoj poseti nemačkog kancelara, prvi zato što bi mu formalno bio domaćin po funkciji (premijer-kancelar), a drugi zato što bi morao da bude obavešten o povišenim merama bezbednosti, uobičajenim za međudržavne posete tog nivoa.
 
Dodatno, prenosi NIN, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je da "nema potvrdu informacije da li oni dolaze ili ne dolaze". Konkretnije, na pitanje da li su tačni navodi Save Manojlovića, lidera pokreta "Kreni-promeni", da Šolc i Fon der Lajen uskoro stižu u Srbiju, Brnabić kaže da ona nema tu informaciju.
 
"Kod mene ne dolazi niko", zaključila je predsednica Narodne skupštine.
 
Poseta visokih zvaničnika isčekuje se usred oživljavanja projekta Jadar. Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela odluku o ponovnoj primeni Uredbe o projektu "Jadar", nakon što je prethodno Ustavni sud proglasio neustavnim odluku kojom je van snage stavljena uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije minerala jadarita "Jadar".
Odluka Ustavnog suda usledila je nekoliko nedelja nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za londonski Fajnenšal tajms najavio mogućnost otvaranja rudnika u dolini Jadra do 2028. godine, ukoliko se ispune određeni ekološki i ekonomski uslovi. 
 
Nedavno je otkriveno i da je Vlada Srbije u septembru prošle godine potpisala sa Evropskom komisijom pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u snabdevanju kritičnim sirovinama. Šefčovič je u maju izjavio da su pregovori o potpisivanju memoranduma o saradnji u ovoj oblasti u završnoj fazi.
 
Predsednik Vučić je početkom jula izjavio da Srbija neće otvarati rudnik litijuma dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo da imamo čiste reke i planine, dodajući kako je potrebno da se otvori dijalog o eksploataciji tog strateški važnog resursa.
 
Da litijum ima sve više veze sa Nemačkom, moglo se zaključiti i iz intervjua koji je za srpske medije dao Tilman Kuban, poslanik Bundestaga iz opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU/CSU), i izvestilac te partije za Srbiju, posle posete Beogradu, gde se sastao sa Vučićem i Anom Brnabić. 
 
Svega nedelju dana kasnije, usledilo je Vučićevo pozivanje na Nemačku kao arbitra po pitanju kopanja litijuma u Srbiji.
 
Ceo tekst u NIN-u pročitajte OVDE.
  • G pen

    17.07.2024 19:19
    Hocu u EU. I treba da kopaju sta god zele. Ne zelim da budem ruska gubernija!
  • Jova

    17.07.2024 19:16
    Moze samo da dodje ako ce da prica o kradji na izborima i kako je mafija osvojila vlast. To jedino sto bi miglo biti dobro za Srbe i Srbiju. Ostali dogovori s mafijom ne dolaze u obzir :)
  • Mile

    17.07.2024 19:13
    Šta ja imam od toga?Imam srednju školu i nisam u SNS-u,ne treba mi kupljen fakultet...Koliko će biti moja plata koja je sad minimalac???Zar nebi svi trebali imati minimalac dok država ne izadje iz g....a???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.