Poreska uprava: Otkriveno pranje novca postupanjem po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine

Poreska uprava saopštila je danas da je otkriveno pranje novca.
Poreska uprava: Otkriveno pranje novca postupanjem po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine
Foto: Pixabay
Kako su naveli, to su otkrili postupanjem po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine i posebnog poreza u iznosu većem od 130 miliona dinara, koji treba da plati građanin Srbije koji je bio deo međunarodne grupe povezanih fizičkih lica, organizovana sa ciljem "pranja" veće količine novca i njegovog ubacivanja u legalne novčane tokove.
Postupanje po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine i posebnog poreza, koji je u primeni od marta 2021, po tumačenju Poreske uprave Srbije podrazumeva vrlo složene i kompleksne procedure koje su vremenski zahtevne.
U skladu s tim zakonom predmet interesovanja Poreske uprave su ona fizička lica koja su u jednoj godini, a najviše u tri uzastopne kalendarske godine, uvećala vrednost svoje imovine za iznos veći od 150.000 evra, a da to uvećanje vrednosti imovine nije "pokriveno" prijavljenim prihodima.
 
Odnosno predmet interesovanja su, kako je navedeno, ona fizička lica koja u preduzetim postupcima nisu uspela da dokažu da je uvećanje imovine od 150.000 evra stečeno na zakonit način.
 
Ta lica najčešće obavljaju delatnost u "sivoj" i "crnoj" zoni ekonomije i, kako tvrdi Poreska Uprava, vrlo je zahtevno tačno odrediti i kategorizovati prekršaje koje oni čine.
 
Kao rezultat dosadašnjeg sprovođenja zakona, Poreska uprava je donela rešenje fizičkom licu po osnovu posebnog poreza u iznosu od preko 130 miliona dinara, na utvrđenu poresku osnovicu u iznosu od gotovo 174 miliona dinara.
 
To rešenje je, posle podnošenja žalbe građanina koji treba da bude oporezovan, potvrdio nadležni drugostepeni organa - Sektora za drugostepeni poreski i carinski postupak u sastavu Ministarstva finansija, čime su se stekli svi potrebni uslovi za naplatu utvrđenih obaveza po osnovu posebnog poreza.
  • Kada

    17.07.2024 20:20
    Sve bude
    Naplaćeno bićemo bogati, tj. nećemo morati da dižemo kredite za stadion
    Ih, koliko toga ima, ovo je da nam zamažu oči
    Jel sledeći Đuka na ispitivanju?
  • /

    17.07.2024 17:30
    /
    a 150.000 e je u redu.
    kraduckanje moze
  • Pa

    17.07.2024 17:17
    90% BGD niz vodu je pranje novca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija