Nikezić: Ni u vreme Đinđića, ni Koštunice, ni Tadića nije izdata dozvola za eksploataciju litijuma

Potpredsednik SSP Dušan Nikezić poručio je predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić da nijedna vlast, ni Đinđićeva, ni Koštuničina, ni Tadićeva, nije dala nijednu dozvolu za eksploataciju litijuma.
"Svako funkcionalno pismen zna da je jedno dozvola da se istražuje šta u Srbiji od ruda i minerala imamo, a sasvim drugo da li će se nešto vaditi. Na ovo prvo su uticali milioni godina koje su protekle, a ovo drugo zavisi isključivo od vašeg režima, koji već 12 godina upravlja Srbijom", istakao je Nikezić u saopštenju.
Dodao je da zato nije tačna tvrdnja da je zakonom iz 2006. godine dato pravo da onaj ko istražuje automatski dobija i pravo da vadi rudu, jer bi u tom slučaju Rio Tinto odavno kopao rudu u Jadru.
"O upodobljavanju zakonskih propisa interesima krupnog kapitala možda najbolje govori izjava Mirjane Filipović, državne sekretarke u Ministarstvu rudartva i energetike, koja je prilikom usvajanja vašeg Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima iz 2015. godine, rekla 'Srbija posle izvršenih geoloških istraživanja i overe geoloških rezervi neće, kao što je to činila nekada, oduzimati od kompanija overene rezerve mineralnih resursa. Suština je da kompanije koje investiraju u istražne geološke radove imaju sigurnost da će po overi mineralnih resursa moći da nastave sa njihovom eksploatacijom", dodao je Nikezić.
  • Istina

    17.07.2024 21:42
    @ Milovan
    Oni koji su imali pravo na istraživanje nikada, uz to, nisu dobijali pravo na eksploataciju. To je najobičnija neistina kojom se neki uporno služe i zamajavaju narod.
    RT je imao samo,dozvolu za istraživanje i ona je istekla još pre dve godine. Od dozvole za istraživanje do dozvole za eksploataciju dug je put i može se
    prekinuti u svakom trenutku, do samog kraja.Tim putem RT nikada nije krenuo, jer ne bi mogao da ispuni neophodne uslove.
    Istina je da im je dozvola za istraživanje, koju su jedino imali, istekla i da njihov direktor sam kaže da trenutno nemaju nikakvu dozvolu.
    Sve ovo sada je samo uporni pokušaj oživljavanja RT i ništa više.
  • Heruvim

    17.07.2024 20:17
    Nikezić
    Zalosna sova
  • Navažnije

    17.07.2024 20:14
    Je
    Da građani Srbije NE ŽELE rudnik litijuma i na tome insistiraju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.