Poljoprivrednici sutra sa Vučevićem o ispunjenju zahteva, protest zakazan za petak

Poljoprivrednici iz sedam udruženja u Srbiji razgovaraće sutra sa premijerom Milošem Vučevićem i resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem o ispunenju zahteva, dogovorenih krajem prošle godine.
Poljoprivrednici sutra sa Vučevićem o ispunjenju zahteva, protest zakazan za petak
Foto: 021.rs
U slučaju da se ne postigne dogovor, protest je već ranije najavljen za petak, 19. jul.
 
Sastanak će se održati na inicijativu vlasti, nakon što su poljoprivrednici najavili izlazak na ulice u mestima gde gravitiraju ta udruženja.
Odluku su donela udruženja "Stig" Požarevac, "Naše mleko", "Složni Pidikanci" Bavanište, "Brestovački ratari", "Spas i opstanak Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i "Severni Banat" Kikinda.
Predsednik udruženja "Stig" Nedeljko Savić rekao je da poljopriredni proizvođači od države očekuju da budu ispunjena obećanja Brnabić u pregovorima posle protesta u maju i novembru 2023.
 
Ona je tada, pred parlamentarne izbore, pregovore uslovila prekidom protesta, što su poljoprivrednici prihvatili i povukli se sa uličnih blokada. Održana su dva sastanka na kojima je obećala da će se urediti berza kako ne bi bilo značajnih razlika u cenama na domaćoj Produktoj berzi i berzama u okruženu, obrazovana je radna grupa, ali se ona više ne sastaje i ne radi.
 
Brnabić je obećala poljoprivrednicima i isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovno seme, kada je većina njih već posejala, svoje, nedeklarisano.
 
Poljoprivrednici su nezadovoljni i zbog toga što kasni povraćaj novca za akcizu za kupljeni dizel, kasne premije za mleko, isplate podsticaja za stoku, a otežan je i izvoz jestivog ulja, što će oboriti otkupnu cenu suncokreta pred predstojeću žetvu.
 
Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević rekao je na prošlonedeljnom javnom slušanju o poljoprivrednoj politici u 2025. godini, da novca za isplatu subvencije od 17.000 dinara u budžetu nema i da je spreman da se založi za odobrenje dodatnog novca za poljoprivredu.
  • Miloš

    18.07.2024 18:48
    Ako će da probaju da traktorima blokiraju put kao prošli put u NS neka ne dolaze sa Džon dirovima koji koštaju ko stan u NS neukusno je i blago rečeno bezobrazno
  • TsiBB

    18.07.2024 06:34
    U sve se meša!
    Treba ostaviti ministra da sam pregovara. Predsednik nema ovlaštenja. Eventualno bi mogao da sa kao građanin priključi protestima. I ovom i onom protiv Rio Tinta
  • Limanac

    17.07.2024 20:07
    Nisam ih viđao u Nedeljicama kad je trebalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.